Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

18 de maig de 2018
0 comentaris

Pacte de Tortosa: 1869-2019

Avui s’escau el cent quaranta-novè aniversari del pacte de Tortosa promogut per Valentí Almirall, Vicent Blasco Ibáñez i els principals dirigents del Partit Republicà Demòcrata Federal del Principat, el País Valencià, les Illes Balears i Aragó en vistes a una articulació federal de la futura República espanyola sobre la base del reconeixement de les antigues nacionalitats.

Però, segons Josep Pich i Mitjana: “la direcció republicanofederal, de la mà de Pi i Margall polític, culmina el moviment pactista amb la seva centralització amb el Pacte nacional, el 30 de juny del 1869, tot i que aquest desvirtuava les tesis del Pi teòric i del projecte inicial d’Almirall i dels federals intransigents barcelonins, que es negaren a acceptar-lo” (“Federalisme i catalanisme. Valentí Almirall i Llozer (1841-1904)”, Vic, Eumo editorial, 2004, pàgina 104).

El proppassat diumenge a l’acte de la Declaració republicana de Sagunt vaig fer una apel·lació a actualitzar aquella voluntat d’entesa entre tots els territoris que van perdre la sobirania arran del Decrets de Nova Planta imposats per la força de les armes castellanes i franceses. Caldria afegir-hi la Catalunya Nord lliurada al Regne de França 1659. El fet que el proppassat 27 d’octubre del 2017 hom proclamés la República de Catalunya, i que el procés per fer-la efectiva estigui en marxa, malgrat la repressió estatal espanyola, obliga a repensar els vincles institucionals futurs entre l’Estat català i la resta dels territoris de la nostra comunitat nacional històrica.

La commemoració, a Tortosa mateix l’any vinent, del cent cinquanta aniversari pot encarar des de la llibertat i la fraternitat republicanes aqueix objectiu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!