Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

24 d'agost de 2007
0 comentaris

Llibres (VII)

“L’esquerra independentista, avui”, de Roger Buch, Edicions Columna, Barcelona, 2007.

 

Roger Buch és un dels politòlegs de la darrera fornada sorgida de les universitats catalanes sense els prejudicis, cara a l’estudi de l’independentisme, que han caracteritzat els analistes de la ciència política que han hegemonitzat aquesta funció a casa nostra des de la transició ençà. En Roger afronta en aquesta primera aproximació al tema una realitat actual, en moviment, fet que dificulta encara més la tasca d’extreure’n conclusions sòlides.

L’objecte d’estudi és la caracterització d’una part del moviment independentista actual, el sorgit al marge (i sovint en contraposició) de l’ascens d’ERC experimentat a partir del 1989. Aquest sector autodenominat Esquerra Independentista, no és ben bé el mateix que l’independentisme combatiu dels anys vuitanta, tot i que se’n reclama legítimament continuador, i certament està singularitzat per trets novedosos respecte de les expressions organitzatives precedents.

És un llibre que potser els mateixos protagonistes de l’estudi criticaran, (avui mateix el portal Llibertat.cat publica una ressenya en aquest sentit signada per Antoni Rico), però els que des d’altres perspectives enfoquem la qüestió de l’alliberament nacional tindrem un element de reflexió per encarar el diàleg intergeneracional i interpartidari al si de l’independentisme català, entès en el sentit mes ampli possible. Crec que actualment tenim la sort de conviure patriotes de tres generacions polítiques: els dels FNC i Estat Català d’abans del 1968, els independentistes marxistes de tots els grups sorgits a partir del PSAN i els de tercera generació apareguts des dels anys noranta ençà.

Independentment de les diferencies estratègiques, i les rivalitats en pro de l’hegemonia política que són consubstancial a tota organització, resulta imprescindible establir ponts de diàleg i de coincidència entre tots aquests sectors pel bé de la causa que compartim: l’alliberament nacional i la justícia social d’aquest sofert poble. El llibre de Roger Buch, entre moltes altres qualitats, pot complir aquesta funció.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!