Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

23 de juliol de 2007
0 comentaris

L’esquerra de la llibertat (II)

Hèctor López Bofill va publicar el proppassat 12 de juny al diari digital Directe.cat el següent article sobre el meu llibre.

“En els moments tempestuosos és sempre recomanable reconfortar-se en les lectures dels savis i, sens dubte, aquesta pretensió es troba plenament satisfeta si ens acostem a l’última obra Jaume Renyer, L’Esquerra de la llibertat (Viena edicions 2007) en la qual l’autor fa revisió als valors republicans en l’època contemporània i reivindica la seva vigència en el present. El llibre es troba farcit d’idees que només poden ser producte d’una ment ordenada, fèrtil i profundament coneixedora de la tradició com la d’en Jaume Renyer que es dedica a repassar de forma exhaustiva el contingut dels valors de respecte pels drets individuals, laïcitat, igualtat, participació pública en un espai cohesionat, treball, austeritat i fraternitat en el sentit de construcció d’una societat civil amb consciència d’un sentit de pertinença.

Però sens dubte, on el text de Renyer empren una alta volada és en la reflexió sobre la llibertat col·lectiva i en la incompatibilitat entre el republicanisme cívic i la negació de la comunitat nacional, en el nostre cas, de la comunitat nacional catalana, com a conseqüència d’una situació de dominació. En aquest sentit, l’autor és implacable alhora de despullar els tòpics que, des de l’esquerra de marc nacional espanyol i de sentit integrista d’Estat, han anat hegemonitzant el discurs intel·lectual i han bandejat la cosmovisió del republicanisme català que havia estat majoritària al nostre país durant els anys 30.

L’escrit és contundent alhora de denunciar que el desprestigi del republicanisme a Catalunya des de la Transició no és res més que una victòria pòstuma del franquisme amb la seva vocació d’anul·lació i d’alienació dels referents ideològics que havien impregnat els Països Catalans en un sentit emancipador, parany en el qual va coadjuvar l’intel·lectualitat de l’esquerra de tradició marxista catalana que va arribar a abandonar la centralitat nacional, i de vegades a desprestigiar-la furibundament, a fi d’apostar per una reconstrucció democràtica sense posar en qüestió la subordinació a la nació espanyola.

El resultat encara el palpem amb la irrupció de l’anticatalanisme pretesament liberal i el cosmopolitisme apàtrida que han penetrat amb força a les institucions representatives del conjunt dels Països Catalans i han estat aplaudides pel corifeu mediàtic, l’apologia de pautes de pensament abstractes que troben acollida en un espai públic buit de referents nacionals per acabar caient de quatre grapes en un marc de continguts d’estirp espanyola: aquesta és una constant que explicaria la irrupció de fenòmens com Ciudadanos, les majories plebiscitàries del PP al País Valencià o les actituds nacionalment alienades del PSC i d’ICV al Principat.

L’Esquerra del llibertat ens proporciona un marc extraordinari d’interpretació basat en el passat i en l’anàlisi dels vectors ideològics del present. Només cal que els quadres polítics el llegeixin amb atenció i actuïn en conseqüència.”
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!