Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

2 de setembre de 2012
0 comentaris

Les reflexions tardanes de Jordi Pujol

Jordi Pujol ha concedit una entrevista al setmanari Presència, publicada el dia d’avui, on demana coratge al govern de la Generalitat per afrontar allò que ell denomina encertadament la mobilització de l’aparell d’Estat Espanyol contra Catalunya.

No m’agraden les teories conspiratives que redueixen el seu capteniment favorable a la independència a un càlcul interessat per desgastar a l’actual president Mas en favor del candidat “in pectore” Oriol Pujol. Per tant, les paraules de l’antic president no s’han d’interpretar només en clau interna de partit i de clan familiar.

Dit això, les seves reflexions i recomanacions son dignes de ser tingudes en compte per provenir d’un dels actors clau en els pactes de la transició de la dictadura franquista a la monarquía juancarlista. Pujol, mitjançant CIU, va aportar l’apuntalament català a la nova Espanya que els nous dirigents reformistes hispancèntrics semblava estaven disposats a bastir.

Pujol va bandejar conscientment la reivindicació del dret a l’autodeterminació del poble català durant l’etapa clau de la seva actuació política, els anys vuitanta del segle passat, i no fou fins l’any 1989 que va accedir -per l’empeny que hi va posar Max Cahner- a reintroduir-la en el seu horitzó final. Ara exigeix a Artur Mas unes actituds que ell mateix no va sostenir durant el seu llarg mandat i això que motius sobrats hi havia per a plantar-se davant els successius governs de Madrid amb els quals l’executiu català va col·laborar. El gir sobiranista i rupturista amb l’ordre estatal és sincer i irreversible, però està mancat d’autocrítica i de plantejaments operatius cara al futur. Hi ha dos àmbits on el seu parer pot ser rellevant: les elits polítiques europees i els poders fàctics econòmics autòctons hostils a la catalanitat mateixa.

Post Scriptum, 2 de setembre del 2019.

Després dels afers judicials que l’afecten a ell i als seus fills, encara som a l’espera d’unes reflexions polítiques tardanes de part seva, sobretot si poden ajudar a la causa de la llibertat del nostre país. De moment, el seu silenci cal interpretar-lo com un gest de resistència front a les pressions que deu haver tingut per tal de manifestar-se contra la independència a canvi d’un tractament judicial “afinat”.

Post Scriptum, 12 de novembre del 2021.

Punyent descripció d’Ot Bou, avui a Vilaweb, “Proscriure el president Pujol“, de la qual cal extreure’n aqueix paràgraf: “Satanitzar Pujol, reduir-lo, proscriure’l del debat públic, no és tan sols deixar-lo a ell en mans de la narrativa espanyola, que deforma la realitat. És deixar-nos a nosaltres en mans d’aquesta xarxa absurda que mira de fer-nos creure que en el fons Catalunya tan sols és un miratge a què de tant en tant els corruptes s’amaguen per tapar-se les vergonyes. Junqueras diu “gràcies, noi” al president Pujol, amb aquest menyspreu que ni ell mateix no deu saber d’on ve, perquè no vol entendre’l ni explicar-lo. Junqueras no vol explicar Pujol perquè creu que li sortirà més a compte explotar la caricatura que en fan els espanyols. I cap polític independentista que l’hagués admirat políticament no gosa defensar-lo, ni tan sols explicar-lo, perquè saben que no són prou forts, ni tenen prou idees, perquè no estan disposats a assumir el cost de dir-ne el nom en veu alta. I així es perd el país, a poc a poc.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!