Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

20 d'abril de 2016
0 comentaris

La primavera amazic

Avui, la comunitat amazic des de Líbia al Marroc, passant evidentment per Tunisia i la Cabília  commemora el trenta-sisè aniversari de la repressió sanglant desfermada pel poder àrab-islamista algerià contra la revolta dels estudiants de Tzi-Ouzu. En aqueix període de temps la consciència nacional amazic a passat de la reivindicació cultural a la política essent el Moviment d’Autodeterminació de la Cabíla (MAK) la seva avantguarda.

Ferhat Mehenni, president del govern provisional de la Cabília, diferenciava perfectament els objectius del moviment nacional amazic (la fi dels estats post-colonials) dels de les anomenades eufemísticament “primaveres àrabs” (instrumentalitzades per l’islamisme) al moment en què aqueixes darreres semblaven esclatar. El moviment amazic respira llibertat en les seves expressions polítiques i organitzatives, res a veure amb la dialèctica de l’odi islamista que impera al món àrab, del qual els berbers no se’n senten partíceps. Kader Dahdah ho expressava de forma contundent en un article on afirmava la determinació del poble cabíl d’alliberar-se de la tutela àrab.

El poder tardo-colonial parapetat a Alger rere uns canvis constitucionals de façana  no pot desactivar el conflicte entre àrabs i amazics mentre dóna suport a l’autodeterminació dels saharauís i la nega als cabíls. La commemoració del 20 d’abril del 1980 s’escampa per la diàspora amazic arreu del món, especialment nombrosa a França, on dissabte passat van congregar-se més de deu mil persones a París en una marxa colorista i festiva que va sorprendre els indignats concentrats a la plaça de la Bastille obcecats a lloar acríticament el discurs de l’odi del palestinisme i l’antisionisme. Els mitjans de comunicació francesos i la classe política -inclosos els anticapitalistes- només tenen ulls pel món àrab  i apuntalen els estats-nació bastit a imitació del jacobinisme, com és el cas d’Algèria.

Post Scriptum, 20 d’abril del 2017.

Segons reporta l’informatiu cabil Tarmut, avui hi ha hagut un seguit de marxes independentistes arreu de la Cabília, essent especialment nombrosa la de Tizi-Ouzou.

Post Scriptum, 13 de març del 2019.

La convocatòria d’eleccions presidencials a Algèria el proper 18 d’abril on el règim vol perllongar els vint anys de mandat d’Abdelaziz Bouteflika amb un cinquè mandat ha estat respost pel president del Govern Provisional de la Cabília amb una crida al boicot. Ferhat Mehenni ha donat el mot d’ordre a tots els nacionalistes cabils: “La Kabylie d’abord”, exercint veritablement com a líder del moviment d’alliberament nacional. Per la seva part, grup de militants cabils de diverses formacions polítiques denominat Issulas ha fet una crida a la convergència de totes les forces sobiranistes en aqueix moment històric en el qual la crisi de l’estat algerià s’accentua.

Post Scriptum, 18 de febrer del 2020.

Ferhat Mehenni, presidnet del Govern Provisional de la Cabília, publica avui un punyent i lúcid article al digital francès Causeur afirmant que la revolta algeriana des de fa un any s’esgota pel no reconeixement de la pluralitat nacional, amazic i àrab: “Algérie, la révolution du vendredi a échoué”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!