Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

28 de gener de 2016
1 comentari

Jueus, i catalans, víctimes de la Setmana Tràgica del 1919 a l’Argentina

Fa pocs dies el meu amic israelià d’origen argentí, Tzvi Manor, em va fer arribar un article de Guido Maisuls titulat “Pogrom en Argentina“, publicat al digital de la comunitat jueva argentina “Identidades” el proppassat 20 d’aqueix mes. Es tracta d’una aproximació als esdeveniments de la Setmana Tràgica del 1919 a l’Argentina, entre el 9 i el 14 de gener, que va tenir les característiques d’un veritable pogrom contra la població jueva, i en el qual hi apareixien referències als catalans com a objectiu de la repressió governamental.

Les elits argentines, econòmiques i polítiques, amb la col·laboració fonamental de l’església catòlica i l’exèrcit, alarmades per l’èxit recent de la revolució soviètica i la creixent influència llibertària entre els obrers nouvinguts, desfermen una onada de violència policial i para-policial arran d’una vaga en una fàbrica de Buenos Aires que acaba causant entre mil i dugues mil víctimes (1.356 segons l’ambaixada dels EUA).

Resulta significatiu el paràgraf de l’article de Maisulis on relata l’arenga del contra-almirall O’Connor als membres de la Liga Patriotica Argentina abans d’atacar els barris obrers bramant “si los rusos y los catalanes no se atreven a venir al centro, los atacaremos en sus propios barrios”.

En el llibre de Mara List Avner, “La Semana Trágica de Enero 1919 y los judíos: Mitos y realidades”, (Facultat d’Història Jueva, Jerusalem, 2006), assenyala que “en el arsenal de la Armada había 193 cadáveres identificados, de los cuales 14 eran catalanes y 179 judíos rusos” (pàgina 59).

A les conclusions de les Jornades sobre la Setmana Tràgica del 1909, celebrades a Barcelona els dies 5, 6 i 7 de maig del 2009, organitzades per la Biblioteca Balmes, la sisena diu textualment: “Es veuria molt positiu estudiar les possibles vinculacions entre la Setmana Tràgica de Barcelona (juliol del 1909) i la Setmana Tràgica de Buenos Aires (gener del 1919) on al cap de deu anys dels fets de Barcelona, hi ha registrada la presència d’activistes catalans fugits de la repressió”. Les actes d eles Jornades estan publicades a la revista d’història eclesiàstica Analecta Sacra Tarraconensis, número 82.

Un jove pintor argentí establert a Catalunya, Gonzalo Elvira, va exposar l’any passat a la galeria Sicart de Vilafranca del Penedès la seva obra relacionada amb les setmanes tràgiques de Barcelona i Buenos Aires titulada “Assaig 1909-1919“.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!