Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

6 de novembre de 2019
0 comentaris

Anotacions sobre les revoltes al món xiïta: Iran, Iraq i Líban

L’expansionisme iranià ha convertit en protectorats els estats d’Iraq, Síria i Líban al servei de l’estratègia del règim xiïta que és al poder des de fa quaranta anys. La potència militar iraniana no va acompanyada d’un projecte de desenvolupament econòmic apte pels territoris sotmesos a la seva influència, ans al contrari s’empobreixen ràpidament en patir les conseqüències de l’aïllament internacional que sotgen la dictadura teocràtica dels aiatol·làs. Per això esclaten revoltes populars contra la dependència iraniana i la corrupció dels govern col·laboracionistes del Líban i l’Iraq.

Hizbol·là al Líban no gosa emprar, de moment, els mètodes brutals que les autoritats apliquen a la població xiïta iraquiana (que és la que protagonitza la revolta en absència dels kurds i els sunnites). Malgrat això, els analistes israelians que segueixen de prop els esdeveniments estimen que malgrat tot Iran reforçarà el control que exerceix ¨manu militari¨ a tot l’eix que va de Teheran a Beirut.

Post Scriptum, 13 de novembre del 2019.

Dos analistes especialitzats en la matèria evaluen les revoltes en curs al Líban i l’Iraq: d’una banda Joanthan Spyer es pregunta si “Le peuple seul peut-il déjouer le plan iranien dans la région ?“, aparegut ahir en la versió francesa a JForum d’un article publicat originalment al Jerusalem Post el proppassat 31 d’octubre. Per la seva part l’antropòleg iraquià Hosham Dawod resident a França va ser entrevistat per Le Point: “En Irak, les chiites rejettent l’ingérence de l’Iran“. I ahir James M. Dorsey apuntava com “Lebanese and Iraqi Protesters Trascend Sectarism”, als Perspectives Papers, número 1.341, editats pel BESA Center.

Post Scriptum, 19 de novembre del 2019.

L’historiador francès especialitzat en el món àrab contemporani Jean-Pierre Filiu segueix puntualment la revolta dels xiïtes de l’Iraq i la cruenta repressió menada per les milícies dirigides per Iran com abans d’ahir assenyalava a Le Monde: “L’ombre des escadrons de la mort à Bagdad”. Pel que fa al Líban, Edy Cohen publica ahir als Pe4rspectives Papers número 1.348 del BESA Center aqueixa anàlisi: “Lebanon Is on The Verge of Collapse”. Pel que respecta a la revolta a l’Iran, el Consell Nacional de la Resistència informa avui que ja són més de dos-cents els morts arran de la repressió per part del règim i que es tracta no solament d’una revolta pel preu del cost de la vida sinó per acabar amb la dictadura teorcràtica.

Post Scriptum, 25 de novembre del 2019.

Segons informa avui The Times of Israel, la revolta al Líban cada cop agafa un tombant més explícitament contra Hisbol·la i la resposta d’aqueixos és cada cop més violenta sense arribar encara a la brutalitat que dissortadament empren a l’Iraq i al mateix Iran segons informa diàriament el Consell Nacional de la Resistència. També avui Hillel Frisch analitza als Perspectives Papers número 1.354, editat pel BESA Center, l’impacte de les revoltes al si de l’eix xiïta: “Iran and Its Proxies Face the Costs of Imperialism“.

Post Scriptum, 1 de desembre del 2019.

JForu ha versionat al francès el report del digital israelià Debka analitzant com els aixacaments populars al món xiïta estan desestabilitzant el règim iranià.

Post Scriptum, 7 de gener del 2020.

Edy Cohen publica avui als Persdpectives Paper número 1395, del BESA Center, aqueix report on analitza l’impacte diferent de la mort del general Soleimani entre el món àrab (on hi ha hagut manifestacions de joia entre els sunnites) i els palestins, especialment Hamàs, aliat de l’Iran:“Soleimani Killing Hailed by Arabs, But Not by Palestians”.

Post Scriptum, 27 de novembre del 2020.

A la vigília de l’aniversari de la massacre de manifestants pro-democràcia a l’Iraq, avui els xiïtes han tornat a atacar els protestaris a Bagdad causant quatre molts i desenes de ferits: Quatre morts lors d’une démonstration de force des partisans de Sadr.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!