Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

2 de maig de 2020
0 comentaris

Front Nacional de Catalunya: “De la sembra a la collita”

Al gener d’enguany un grup d’antics militants del FNC aplegats al voltant de Robert Surroca, i alguns estudiosos de la seva història (entre els quals he d’agrair poder ser-hi comptat) vam començar ha preparar un seguit d’actes reivindicatius de la trajectòria d’aqueixa organització amb motiu del vuitantè aniversari de la seva fundació. El portal Llibertat.cat és el primer a donar notícia d’aqueixa iniciativa.

Manifest en el vuitantenari de la fundació del Front Nacional de Catalunya (FNC): De la sembra a la collita

El 04/5/1940 es fundà a París, al número 39, de la rue Marois, l’organització patriòtica resistent que dos anys després s’anomenà Front Nacional de Catalunya FNC.

Els sotasignats, antics militants, perseguits, i empresonats per la seva militància al FNC, junt amb amics i estudiosos de la trajectòria del FNC, han cregut convenient fer un seguit d’actes per difondre la trajectòria de l’organització que, agafant el relleu a Estat Català (EC) i Nosaltres Sols! (NS!), inicià les primeres accions de resistència en el període (1939-1947). També la seva col·laboració amb els governs francès, britànic, polonès i nord-americà durant la Segona Guerra Mundial, que va permetre que unes 800 persones, militars, jueus, pilots d’aviació, poguessin fugir de l’Europa ocupada. Al llarg dels anys, el FNC va mantenir viu l’esperit patriòtic de lluita contra la dictadura.

El FNC fou el tronc de l’arbre del qual nasqueren les organitzacions de l’esquerra independentista: Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN), PSAN-p, Independentistes dels Països Catalans (IPC), Comitès Solidaritat Patriotes Catalans (CSPC), Moviment Defensa de la Terra (MDT), que amb el seu combat han permès la persistència de la nació.

El llarg camí de l’independentisme fins a l’octubre de 2017, és el resultat de la continuïtat del fil conductor dels que no es rendiren el 1939, fins els defensors de les urnes del primer d’octubre de 2017, l’esforç d’uns i altres ens ha permès avançar en el procés d’alliberament nacional i social, en el camí de l’exercici del dret a l’autodeterminació de la nació completa.

Visca la Terra!

Països Catalans, 14 d’abril de 2020

Els sotasignants membres de la Comissió 80 anys del FNC:

Xavier Alcalde Pena
Agustí Barrera Puigví
Jaume Domènec Domènec
Teresa Clota Pallà
Oriol Falguera Ribas
Josep Ferrer Ferrer
Joaquim Ferrer Mallol
Josep Maria López LLaví
Jaume Renyer Alimbau
Fermí Rubiralta Casas
Carles Sastre Benlliure
Robert Surroca Tallaferro
Àlvar Valls Oliva
Joana Viusà Galí

Post Scriptum, 4 de maig del 2020.

Robert Surroca Tallaferro publica avui a Llibertat.cat aqueix breu escrit sobre el “80è aniversari del FNC“:

“Tal dia com avui fa 80 anys, un grup de patriotes van posar les bases del que després seria el Front Nacional de Catalunya. Com un petit homenatge i record personal a aquella gent, als que molts vaig tindre el privilegi de conèixer i gaudir de la seva amistat, us envio una documentació d’aleshores que per a molts no deu ser coneguda.

El primer Manifest que va fer el FNC el 1943, dedicat a la joventut de Catalunya, obra de Manuel Cruells. El primer manifest, aparegut sota el franquisme (1942) commemorant la Diada; tots sabeu la importància que el record de l’onze de setembre va tindre pel FNC al llarg de tota la seva història; penjant les banderes emblemàtiques al transbordador del port de Barcelona, o a la Sagrada Família, fins els altaveus a l’hotel Duval.

I, per acabar, el record a l’heroic sacrifici del President Companys que, per Front, sempre va ser el símbol de tots els assassinats per la dictadura; tant es així que el seu butlletí “Per Catalunya” va rebre aquest nom per les ultimes paraules del nostre president i, amb motiu del 25 aniversari, es va fer a París i es va introduir clandestinament la biografia de Companys.

Que l’exemple d’aquells lluitadors ens estimuli a perseverar envers el camí de l’alliberament de la nostra pàtria: els Països Catalans.”

Avui també apareix un magnífic article de Francesc Canosa avui a La Mira: “Front Nacional de Catalunya: la taula on es cuina el futur independentista”.

Post Scriptum, 8 de maig del 2020.

Article de Josep-Lluís Carod-Rovira a La República “FNC, 80 anys“.

Post Scriptum, 16 de maig del 2020.

Núria Cadenes ha publicat al setmanari El Temps, número 1.874, corresponent al proppassat 11: “L’exemple del Front“. Avui, dos articles més, un de Joan Alcaraz al diari digital El Republicà: “Front Nacional de Catalunya: un arbre amb molts fruits d’esponeroses branques” i l’altre de Joan-Ramon Colomines-Companys a Llibertat.cat: “Per què el llegat intel·lectual del Front Nacional de Catalunya té incidència en l’independentisme actual?“.

Post Scriptum, 17 de maig del 2020.

L’historiador Fèlix Rabassa va publicar el proppassat 8 aqueix article al bloc de l’Associació Cultural Vibrant: “Ni feixisme ni comunisme. Acció i ideologia del Front Nacional de Catalunya (1940-1960)“.

Post Scriptum, 2 de juny del 2020.

Ahir, el setmanri El Temps, número 1877, publicava un extens reportatge sobre el FNC: “Un Front de resistència nacional“. Agustí Barrera publica avui a Llibertat.cat: “La secció sindical del Front Nacional de Catalunya (FNC): Seccions d’Acció Sindical de Catalunya (SASC)“. Al mateix mitjà ja havia publicat el 13 d’abril del 2009 una memòria personal dels anys de militància al FNC: “Cavalcant damunt l’estel. Memòria de la resistència, aquell gener del 1965…”.

Post Scriptum, 29 de gener del 2021.

Per contribuir al 80è aniversari de la fundació del Front Nacional de Catalunya, el Grup de Recerca en Estudis Nacionals i Polítiques Culturals (GRENPoC) va reproduir al seu bloc la conferència del Dr. Agustí Colomines, el seu director, amb motiu de l’homenatge a Pere Carbonell i Fita, celebrat al Museu d’Història de Catalunya el 3 de març del 2015: “La generació escindida de Pere Carbonell, militant del Front Nacional de Catalunya el 1940”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!