Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

12 de desembre de 2020
0 comentaris

França: projet de loi confrontant les principes républicains

El proppassat 9 el govern francès va presentar el llargament anunciat projecte de llei per preservar els principis republicans, que inicialment s’havia de titular contra el separatisme islamista, però la pressió mediàtica interna i les manifestacions i boicots contra França al món islàmic han fet recular la idea originària.

Diversos intel·lectuals han analitzat aquesta iniciativa legislativa, d’entre els quals em semblen encertades dues opinions: la de Fabrice Periac, apareguda el proppassat 8 al digital The Conversation, Pourquoi le « projet de loi confortant les principes républicains » risque paradoxalement de les affaiblir, i la de Renée Fregosi, abans d’ahir a Le Figaro: «Le projet de loi contre le séparatisme va rater sa cible».

Per la seva part, Alexis Deprau publica avui mateix a la revista Conflits una punyent reflexió sobre les dificultats d’aplicació pràctica d’algunes de les mesures anunciades, com la dissolució de grups islamistes, “La dissolution des associations en lien avec l’islamisme radical : une lutte contre le double discours”.

Post Scriptum, 17 de febrer del 2021.

Ahir es va aprovar, com explica Le Monde, “Le projet de loi contre le « séparatisme » adopté en première lecture à l’Assemblée nationale“, per 347 vots a favor, 151 en contra i 65 abstencions.

Post Scriptum, 15 d’agost del 2021.

El proppassat divendres, el Conseil Constitutionnel va fer pública aqueixa Décision n° 2021-823, sobre la Loi confortant le respect des principes de la République, que ha estat comentada, ahir a Le Figaro, pel juristaEmmanuel Tawil, per qui “nombre de points du texte demeurent pourtant litigieux car ils n’ont pas tous été examinés par les «Sages». Feu vert du Conseil constitutionnel à l’essentiel de la «loi séparatisme»: «un soupçon d’inconstitutionnalité pèse encore sur les mesures relatives aux cultes».

Post Scriptum, 28 de gener del 2022.

Abans d’ahir a Le Figaro: Étienne-Alexandre Beauregard rappelle le sens historique du républicanisme. Il dénonce les incohérences de la classe politique française qui se réclame des «valeurs républicaines» sans y être fidèle idéologiquement. «Être “républicain” a-t-il encore un sens aujourd’hui

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!