Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

3 de novembre de 2007
0 comentaris

Federalisme o autodeterminació

A la premsa d’avui hi ha coincidència temàtica en dos articles: un de Juan José López Burniol a “El País”, “Federalismo o autodeterminación”, i l’altre de Joseba Arregi al “Periódico”, “Estat, nació i asimetria”.

Significativament ambdós articles estan escrits per dos autors, un de català i l’altre basc, que analitzen la problemàtica de l’Estat espanyol des de la perifèria. Ambdós coincideixen en ser simpatitzants socialistes, posició a la qual han arribat des d’origen diferents: Arregi era militant destacat del PNV, López Burniol era un notari benestant allunyat de la primera fila política fins fa uns anys. Tots dos ronden la seixantena i expressen les seves opinions de manera brillant i ponderada. Coincideixen també en apostar pel federalisme, asimètric en el cas d’Arregi, simètric segons el parer de López Burniol, sense desqualificar el dret d’autodeterminació dels pobles. I finalment comparteixen una profunda preocupació per l’evolució política de l’Estat espanyol i els pobles que l’integren.

El seu esforç intel·lectual contrasta amb l’hermetisme o la banalitat amb que des dels cercles culturals i  polítics estrictament espanyols (de matriu castellana) s’afronta el repte que Arregi i López Burniol plantegen. O el donen com un tema tancat per la Constitució vigent o frivolitzen caricaturitzant les reivindicacions nacionals basques i catalanes. Aquests autors aposten per un debat civilitzat i a fons sobre la qüestió de les identitats, la convivència intercultural i el seu reconeixement institucional, i adverteixen l’opinió pública espanyola del perill de fractura traumàtica de l’Estat que es pot produir si no s’obre un diàleg polític sobre aquesta problemàtica. El silenci dels sectors dirigents espanyols em sembla un preocupant símptoma de desconcert.

Els que defensem el dret d’autodeterminació del poble català hem de fer un esforç per aportar arguments en defensa de la nostra causa si prospera un debat d’aquestes característiques a nivell estatal. Personalment, enguany he publicat dos treballs en aquesta línia: “Anticatalanisme i catalanofòbia: els símptomes d’un conflicte” , aparegut a la revista “L’Espill” i “Autodeterminació: la via catalana”, a la revista “Idees”. Els poso a disposició de tots els que vulguin contribuir a fer avançar les reivindicacions nacionals catalanes en el tempestuós camí que s’obre al nostre davant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!