Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

2 de setembre de 2008
2 comentaris

El pla Ibarretxe i la demanda de nacionalitat basca

Ahir, el lehendakari Ibarretxe va anunciar que si el Tribunal Constitucional considera inconstitucional la Llei del Parlament basc que autoritza al Govern d’Euzkadi a convocar una consulta popular sobre el futur polític del seu país, acudirà personalment al Tribunal Europeu de Drets Humans en defensa del dret a decidir.

Quan es presenti aquesta acció judicial s’internacionalitzarà el conflicte jurídic i polític entre el poble basc i l’Estat espanyol, (que s’acumularà al contenciós pendent de resoldre pel mateix Tribunal sobre la Llei de Partitsque va permetre il·legalitzar Batasuna) i podria ésser un precedent interessant per si un dia el plet català dona un pas similar. Però l’any passat, Loren Arkotxa i Julen Arzuaga en nom d’Udalbiltza varen iniciar una altra via per fer valer el dret dels bascos a ésser reconeguts com a poble. Presentaren davant l’Alt Comissariat de Drets Humans de l’ONU una demanda apel·lant al dret a ser reconeguts com a nacionals bascos i impugnant la negació arbitrària del dret a la nacionalitat. El diari Gara del 27 de març del 2007 en dóna una exhaustiva informació, i en reprodueixo el text presentat atesa la seva rellevància jurídica i política:

“A la atención del Alto Comisionado de la ONU para los Derechos Humanos:

Quiero manifestar,

1. Que soy ciudadano de Euskal Herria.

2. Que Euskal Herria constituye un conjunto humano de carácter nacional. Que aun disfrutando de una rica pluralidad en su seno, es poseedora de una lengua, una cultura y una idiosincrasia propias, y en el devenir histórico de Europa ha contado con reconocimiento político institucional durante siglos. Hoy, constituye una nación sin Estado sometida a la República francesa y al Reino de España, aunque ese estatus no ha sido democráticamente decidido por las y los ciudadanos de Euskal Herria, sino que obedece a la política de negaciób de Euskal Herria desarrollada por los dos estados citados durante los últimos siglos. Esa situación vulnera claramente tanto el Pacto Internacional para los Derechos Civiles y Políticos de 1966 como el primer articulo del Pacto de los Derechos Económicos, Sociales y Culturales que establece que todos los pueblos tienen derecho a su libre determinación.

3. De acuerdo con lo establecido en el artículo 15 de la Declaración de los Derechos Humanos de 1948, a fín de manifestar públicamente mi identidad, tramité la Declaración de Nacionalidad Vasca (EHNA). Con este nombre se conoce el procedimiento y el correspondiente documento para la acreditación de la nacionalidad vasca, que, a solicitud de 125.000 ciudadanas y ciudadanos vascos, puso en marcha la asamblea de Ayuntamientos y Cargos Electos Municipales de Euskal Herria (Udalbiltza) en 2001. Es Udalbiltza, a través de las y los cargos electos municipales, quien garantiza la veracidad de los datos aportados por el/la solicitante.

4. Que cotidianamente, al no ser admitida mi nacionalidad vasca en diversos ámbitos, soy obligada/o a manifestar contra mi voluntad la nacionalidad (española o francesa), lo cual representa una vulneración de mi derecho a la nacionalidad, ya que de acuerdo  con el artículo 15 de la Declaración Universal de los Derechos Humanos antes citada, toda persona tiene derechoa a ella y a nadie se le negará.

5. Que reivindico mi nacionalidad vasca a todos los efectos y en ejercicio de los derechos reconocidos en los pactos internacionales, manifiesto libremente mi voluntad de vivir como ciudadana/o vasca/o. Es por ello que de forma libre extiendo esta petición oficial ante el Alto Comisionado de las Naciones Unidas para que mi nacionalidad sea reconocida, respetada, no negada y no se me imponga ninguna otra nacionalidad contra mi voluntad.” 

  1. Hi ha un detall importantíssim, senyor Jaume, que no heu arribat a copsar i és: Ja pot dir l’alt tribunal el que vulga, si arribada la data 15 de setembre no pot donar-se-li oficialitat a la convocatòria de consulta, tal i com preveia la llei del Parlament de Gasteiz; El 16, data del meu aniversari, denunciaran Espanya davant la justícia europea. Això, estimat company, canvia del tot el missatge que el senyor Ibarretxe, dieu, anunciava ahir. Hi ha implícita una desautorització de l’alt tribunal i per tant del poder judicial. Sí, l’executiu basc amb el seu lehendakari al davant ha trencat l’extratègia de la dilació espanyola i potser per això mateix, els socialistes bascos s’ho han pres com una “estupidesa absoluta”

    Em fa l’efecte que a Euskal Herria, tenen clar que la justícia espanyola és més falsa que un rolex de baratillo i de tot cor, no m’estranya. L’espectacle judicial el tenim servit a tothora, ara és el Consell General del Poder Judicial i l’elecció partidista dels seus membres, adés, el nou sainet del súper-híper-mega jutge de la tierra el ronquio. I anem anant, com diuen al meu poble Alcoi, en arribar, prou! Sovint em demane, què ha fet el meu poble per a merèixer-hi tan gran escarni? A veure, qui pot capir la senzilla regla de tres, si per a les diligències d’un accident d’avió habiliten un jutjat sencer, per a tancar diaris i ràdios, prohibir partits i esbrinar qui hi ha soterrat al valle de los caidos, molts en són, els què en farien falta? Correcte companys, correcte, aqueixa és la qüestió, a ells, els ho fa tot, un sol jutge, s’ha vist mai cosa més gran? Jo no els vull ni carregats d’or, són massa grans per mi.

  2. Reproduzco una parte del texto citado por Jaume:
    Euskal Herria… “en el devenir histórico de Europa ha contado con reconocimiento político institucional durante siglos”.
    Claro que sí pero se oculta que fue un Estado independiente igual que Castilla, Portugal o la Corona Catalano Aragonesa. Y ese Estado fue el reino de Navarra.
    No entiendo por qué se oculta un dato que, además de dar muchas de las claves del conflicto actual, plantea un contencioso internacional de primera magnitud.
    Por eso en mi opinión y en la de muchos otros todos los vascos somos políticamente navarros.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!