Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

9 de maig de 2013
0 comentaris

Dia d’Europa 2013: entre el declivi econòmic i el retorn dels totalitarismes

Enguany el Dia d’Europa està dedicat a la Ciutadania, justament quan la manca de democràcia real i efectiva a les institucions europees amb capacitat per adoptar acords que afecten a la vida de les persones ha esdevingut un dels elements clau de la crisi multidimensional que afecta la Unió Europea.

 

El declivi europeu és més perceptible als estats mediterranis –Grècia, Portugal i Espanya– però en termes econòmics globals afecta tota la Unió Europea, que dista molt de ser la potència mundial que els fundadors van concebre quan l’any 1957 van signar el tractat de Roma. El liberalisme, la social-democràcia i el cristianisme social van ressorgir a la part del continent europeu no ocupada per la Unió Soviètica després de la devastació causada per la guerra desfermada pel nazisme. Els estats occidentals van anar congriant el nucli de la primigènia Comunitat Econòmica Europea bastint un model social orientat al benestar de la ciutadania i unes interrelacions econòmiques que evitessin la pugna entre ells per l’hegemonia continental. Hores d’ara, les dècades de pau a Europa són exhibides com el millor èxit assolit per la Unió Europea, atès que no ha aconseguit dotar-se d’una constitució pròpia ni reeixir a mantenir la puixança cultural i econòmica del conjunt comunitari.

Seixanta anys més tard, la mateixa UE i estats clau com França i Itàlia, a més dels anteriorment esmentats, són immersos en una profunda crisi econòmica i política que posen en qüestió l’essència mateixa del projecte europeu i les seves institucions. Tothom coincideix en que cal reformar el vigent tractat de Lisboa, però per a fer què ? Quins projectes hi ha per reorganitzar Europa ?

Aprofitant aqueix atzucac, ressorgeixen els totalitarismes que van causar a partir dels anys trenta del segle XX guerres i genocidis (com el comunisme i el feixisme) i n’apareixen de nous (com el gihadisme).  L’antisemitisme ancestral està evolucionant sota la nova denominació d’antisionisme cap a una deslegitimació de l’Estat d’Israel en molts països europeus, tal i com han denunciat els rabins reunits a Budapest. Tot plegat fa pensar a intel·lectuals amb una visió supraestatal com l’enyorat historiador Toni Judt que Europa no se’n surt, i que cal retornar als valors fundacionals tot actualitzant-los.

Post Scriptum, 9 de maig del 2019.

Bette i Serge Klasfeld, eminnets perseguidors de criminals de guerra nazis, alerten en una entrevista publicada ahir a The Times of Israel que l’Europa actual s’assembla a la dels anys trenta, on la democràcia recula front als totalitarismes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!