Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

27 de setembre de 2014
2 comentaris

Decret 129/2014, de 27 de setembre, de la Generalitat de Catalunya

Aqueix decret de la Generalitat ja és un document clau per a la història de Catalunya, sigui quin sigui el desenllaç del 9-N. És un acte amb efectes jurídics, no solament simbòlics, que explicita un camí iniciat unilateralment cap a la sobirania del poble català que no té precedents en l’etapa autonòmica, ja que la tanca definitivament.

En primer lloc, he de reconèixer que la desconfiança envers la fermesa del president Mas que tantes vegades he expressat en aqueix bloc ha quedat esvaïda amb el gest d’avui, quan Artur Mas ha actuat en la forma i en el fons com a president de Catalunya, no només de la Generalitat, fent honor  als seus predecessors i donant un pas irreversible en pro de la independència de Catalunya.

En segon lloc, a partir d’avui s’inicia una nova fase en la batalla jurídica i política amb l’ordre estatal espanyol que ja ha anunciat que reaccionarà amb tota la força que estigui al seu abast poder emprar, actuant com ho fan els règims totalitaris que neguen fins i tot la identitat als pobles que tenen sotmesos. Serà, però, un combat amb els focus dels mitjans de comunicació internacionals apuntant al nostre país, convertit hores d’ara en el principal conflicte intern de la Unió Europea, no només una disputa domèstica d’àmbit espanyol. Fins i tot en el cas que el govern espanyol impedeixi per la força votar el 9-N aqueixa eventualitat serà també una victòria catalana, que legitima decisions unilaterals posteriors, ja que la causa nacional catalana és també la causa de la llibertat.

En tercer lloc, com a militant de Solidaritat, m’he sentit avui representat pel discurs dels diputats de la CUP, que han estat en aqueix moment històric a l’alçada de les responsabilitats que s’escauen als patriotes catalans. Especialment quan recorden  tota la dimensió de la comunitat nacional catalana, els Països Catalans, la catalanitat mateixa que volen exterminar en nom de l’espanyolitat els enemics del nostre poble. El d’avui és també un dia d’esperança per tots els catalans no només els que vivim als estrictes límits imposats a Catalunya.

Post Scriptum, 29 de setembre del 2014.

Reprodueixo la valoració feta pública per Solidaritat Catalana per la Independència de l’acte de signatura del decret convocant la consulta pel 9-N:

“Des de Solidaritat Catalana per la Independència valorem positivament que el President de la Generalitat hagi signat el Decret de convocatòria que, finalment, permetrà que el poble de Catalunya pugui votar el proper 9-N sobre la Independència del Principat de Catalunya.

Moltes són les consideracions que podem fer sobre l’elecció de les preguntes i sobre una exposició de motius que no compartim. Ara bé, tot i ser sabut i conegut que la via escollida no és la proposada per Solidaritat, entenem que l’organització política i humana de Solidaritat s’ha de posar a disposició de Catalunya per tal que el Referèndum se celebri amb o sense el permís d’Espanya.

El poble de Catalunya vol votar i ha de  votar. El moment de la veritat s’apropa. Fins el dia d’avui la Generalitat ha complert, formalment,  amb la legislació espanyola. Des de Solidaritat volem deixar clar que la Independència no s’aconseguirà des de la legalitat espanyola.

Sent conseqüents amb la Declaració de Sobirania del poble català, la sobirania rau en el poble de Catalunya, que elegeix democràticament el Parlament. La legalitat és l’expressada per les institucions catalanes.

Cal que el Govern de la Generalitat obeeixi el clam del poble, expressat en nombroses ocasions i posi les urnes el proper 9 de Novembre, encara que el Tribunal Constitucional espanyol suspengui la consulta.

Les institucions catalanes tindran l’ajuda i suport del poble de Catalunya, al qual hauran obeït com van prometre que farien.

Visca Catalunya Lliure”

  1. Mas ha fet el que havia de fer, però no subestiméssim pas la força d’Espanya; d’Europa jo no me’n refiaria gaire, perquè pot mirar cap a un altre cantó. La força de Catalunya és la força del poble català. Si els que manen a Espanya ens impedeixen votar haurem d’actuar amb contundència, i aquí hi ha molts instruments d’autodefensa, de la vaga general a l’ocupació permanent del carrer. Penseu que no vindrà ningú de fora a treure’ns les castanyes del foc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!