Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

1 de maig de 2014
4 comentaris

Declaració de Principis dels Col·lectius Obrers en Lluita

El Primer de Maig és una data escaient per reflexionar sobre el moviment sindical als Països Catalans. A la fi de la dictadura franquista, a més de la Solidaritat d’Obrers de Catalunya (SOC) inspirada en el model d’ELA al País Basc, sorgeix la iniciativa impulsada pel PSAN-Provisional anomenada Col·lectius Obrers en Lluita que al desembre del 1976 presenta aqueixa declaració de  principis.

 

“La situació actual del Moviment Obrer és especialment greu: existeix una gran combativitat obrera però, al mateix temps també hi ha una gran confusió i una gran feblesa organitzativa. Apareixen, d’una banda, tota una sèrie de centrals sindicals lligades principalment als interessos d’uns determinats partits polítics i no pas als interessos específics d ela classe obrera. L’existència d’aquesta diversitat actual no fa més que contribuïr a la divisió de la classe obrera, afavorint així de manera indirecta els interessos de la burgesia (CCOO, UGT, USO…).

La política del govern a nivell sindical es basa en una doble actuació: mentre reprimeix durament el moviment obrer real (assemblees, vagues, manifestacions), permet de desenvolupar-se unes burocràcies sindicals lligades a línies reformistes. Es vol evitar una ruptura sindical i anar cap a un pluralisme que dificulti la unitat obrera.

No hi ha, doncs, una estructura organitzativa sòlida de la classe obrera construïda des de la base: assemblees d’empresa, etc.. S’intenta ofegar la democràcia obrera i es deixa pas únicament a una participació en les propostes de les diferents burocràcies sindicals.

L’expansió de les organitzacions reformistes afavorida des del mateix règim fa que sigui frenat el nivell de combativitat i de solidaritat en les lluites en nom d’un anomenat “pacte social” i que es limiti la lluita a reivindicacions econòmiques (exemple del dia 12 de novembre) separada dels objectius polítics actuals i de les perspectives revolucionàries de la classe obrera.

S’intenta així i també, desvincular la lluita de la classe obrera de la realitat social, econòmica i política immediata, els Països Catalans. Les línies reformistes per por de no anar contra l’Estat centralista obliden, doncs, l’objectiu propi de la classe obrera catalana (és a dir, de tots els treballadors del país naturals o immigrats) de construir la nova societat dels treballadors a partir d’una realitat concreta i no pas a partir de consignes donades per burocràcies centralistes.

Aquesta situació és encara més greu en aquests moments en què hi ha una ofensiva d ela patronal i del govern contra la classe obrera com es demostra tant per la repressió directa constant, com per les darreres mesures econòmiques dictades pel govern. Però la classe obrera catalana i de la resta de les nacions de l’Estat no ha acceptat ni les consignes absurdes de “pacte social”, ni s’ha deixat enganyar pel joc d’una “participació” canalitzada des del règim, i s’ha continuat amb força les lluites i ha potenciat les seves formes pròpies d’organització (assemblees, comitès unitaris, caixes de resistència..).

Els Col·lectius Obrers en Lluita organitzats per empreses, rams i zones, considerem així que en aquests  moments cal treballar activament d’acord amb les següents perspectives:

Reforçar la unitat obrera des de la base, organitzant-nos tots els treballadors en Assemblea d’Empresa i en consells o comitès d’empresa representatius de l’Assemblea, creant caixes de resistència per a les lluites pròpies i les dels companys d’altres empreses. Basant-se amb la democràcia directa amb càrrecs representatius elegits per tots els companys de feina i revocables en qualsevol moment.

Buscar formes d’unitat entre les diferents tendències sindicals (comitès unitaris de les diferents tendències a les empreses, als rams, etc..) per tal de trobar formes de confluència partint de la unitat per la base i el respecte a la democràcia obrera.

Facilitar formes de coordinació unitàries entre les diferents assemblees, rams, zones, etc… Cal no deixar cap lluita aïllada, cap empresa sense solidaritzar.

Avançar així cap a la construcció del Sindicat dels Treballadors de Catalunya i de cadascun dels Països, confederats, Catalans (Sindicat Unitari dels Treballadors del País Valencià, de les Illes…..) amb formes de coordinació autònomes amb la resta d’organitzacions de classe i nacionals a nivell de l’Estat espanyol.

Aqueix sindicat a construir cal, doncs, que sigui unitari, nacional i de classe.

Unitari, és a dir, que potenciï les formes d’organització de base (assemblees, consells, etc…) i que permeti sobre un acord general mínim la pluralitat de tendències al seu si.

Nacional català, és a dir, que parteixi de la realitat nacional de cadascun dels Països Catalans, arrelant-se a la realitat local i comarcal i a les seves lluites (això significa tenir present, prestant-li una atenció especial, el problema de la petita empresa; a més significa que l’estructuració del futur sindicat ha de fer-se partint de formes organitzatives adequades a la realitat comarcal). I que assumeixi el caràcter de classe obrera nacional que ha de tenir la classe obrera catalana: que la nova societat que hem de construir els treballadors ha d’ésser feta per tots els que hi treballem.

De classe, és a dir, rebutjant tota política de conciliació o de col·laboració de classes, condemnant clarament i explícitament tota mena de pactes interclassistes. I que prengui com a objectiu final la consecució d’una societat sense classes.

Cal anar a la potenciació de les assemblees d’empresa i a través de l’exercici de la democràcia obrera es potenciïn les reivindicacions de classe més immediates i es clarifiquin els objectius. Cal avançar també en una línia de control obrer sobre els diferents aspectes del procés productiu per tal de preparar ja des d’ara el terreny per a fer possible la presa real del poder per part de la classe obrera.

  1. No tic cap prova a la mà, però juraria que els Col·lectius d’Obrers en Lluita havien existit abans de l’escissió del PSAN… Potser em falla la memòria?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!