Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

19 de febrer de 2020
0 comentaris

De l”Spain sit and talk” al “diálogo para el reencuentro”

Originàriament, el lema “Spain sit and talk” era un plantejament encertat: era -i és- el poder espanyol (l’institucional i el fàctic) qui no vol negociar i només reprimeix l’independentisme, a més internacionalitzava al conflicte català. En pocs mesos la situació s’ha capgirat: el PSOE ofereix “diálogo para el reencuentro”, tot mantenint la repressió, a un independentisme dividit entre ERC (com a aliat incondicional de Pedro Sánchez) i Junts per Catalunya i la CUP, persistents a parlar d’autodeterminació amb la garantia d’un mitjancer. A la pràctica, és el PSOE qui imposa les condicions unilateralment: data, agenda i interlocutors, cercant erosionar encara més el president Torra, com ahir explicava Pere Martí a Vilaweb.

Aqueixa situació feble i a la defensiva del govern català és el resultat d’un plantejament deliberadament equívoc d’ERC, obcecada a desconstruir el procés independentista per retornar a l’estadi autonòmic via tercer tripartit amb Comuns i suport extern del PSC. Esquerra ha fet veure que el Sit and talk és aqueix diàleg fictíci i ningú li ho ha desmentit argumentadament. Pocs ho han descrit tan encertadament com Carles Castellanos en un article publicat a Llibertat.cat el proppassat 10 d’aqueix mes titulat, “Un fals cicle tancat en fals“.

Pel camí queda la l’aturada (induïda ?) del Tsunami Democràtic com a revulsiu contra la repressió i els centenars de detinguts, ferits i investigats per les protestes de les setmanes posteriors a la sentència del Tribunal Supremo contra els dirigents del procés. Només una resposta política amb sentit estratègic, no solament electoral, pot revertir la tendència adversa a la causa independentista que va començar el 30 de gener del 2018.

Post Scriptum, 2 d’abril del 2020.

La crisi del coronavirus ha desgavellat les previsions dels partits que miraven de desactivar el conflicte català amb una negociació aparent i ha fet aflorar la crua mentalitat de l’integrisme espanyol, que en una reacció atàvica ha optat per la recentralització encara que sigui al preu de fer evident la incompetència dels gestors del règim. La inconsistència dels plantejaments dialogants del govern PSOE/Podemos la descriu avui Pere Martí a Vilaweb, i estronca tota viabilitat futura a una entesa amb l’independentisme català, el conflicte s’agreujarà en uns termes que ni gosem imaginar hores d’ara.

Post Scriptum, 28 de setembre del 2020.

La sentència del Tribunal Supremo d’avui inhabilitant al president Joaquim Torra té una magnitud equiparable a la del Tribunal Constitucional liquidant la reforma de l’Estatut d’Autonomia després de ser referendat pel poble de Catalunya: no hi ha marge possible per a un govern autònom des de les institucions catalanes i, també, liquida la ficció del diàleg amb el govern de Pedro Sánchez. Només queda la via del conflicte permanent amb l’ordre estatal amb la República catalana com a objectiu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!