Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

16 de juny de 2016
0 comentaris

Biafra per la independència i contra la islamització

Un dels conflicte soterrats mediàticament és la causa nacional del poble igbo que manté viva la lluita per la independència de Biafra després de la guerra menada per l’estat post-colonial de Nigèria per avortar-la durant els anys 1967-1970. La població biafrenya és majoritàriament animista o cristiana mentre que la majoria nigeriana és musulmana.

Existeixen diversos moviments independentistes: The Mouvement for the Actualization of the Sovereign State of Biafra (MASSOB), Indigenous People of Biafra (IBOP), Mouvement for the Emancipation of the Niger Delta, entre d’altres, alguns dels quals disposen de seccions que practiquen la lluita armada contra les forces de l’exèrcit nigerià.

Un fet significatiu és l’existència des de l’any 2000 del Biafra Zionist Mouvement (BZM) que s’inspira en la causa nacional jueva i que remunta a l’ajuda prestada per Israel a l’efímera República de Biafra durant la guerra d’ara fa cinquanta anys. Grups d’exiliats biafrenys a Europa Occidental participen junt amb kurds i yazidites a les mobilitzacions de solidaritat amb Israel i contra l’islamisme.

La premsa europea no se’n ha fet ressò però l’africana sí: fa poques setmanes l’exèrcit nigerià va assassinar una colla de militants independentistes biafrenys no armats, fet que ha estat denunciat per Amnesty International amb poc èxit.

Hores d’ara la comunitat internacional intenta aturar el sanguinari grup gihadista nigerià Boko Haram donant suport al president Muhammadu Buhari, un militar musulmà que participà activament a la guerra contra Biafra i que ara és el protegit d’Occident.

Post Scriptum, 17 de juny del 2016.

Pedro Gómez-Valadés ha publicat ahir al bloc de Galiza-Israel un recull fotgràfic d’actes conjunts entre jueus i biafrenys acompanyant la traducció al gallec d’aqueix apunt.

Post Scriptum, 30 de maig del 2017.

The Times of Israel divulgava abans d’ahir la vinculació de la petita però renaixent comunitat jueva amb la causa nacional de Biafra. I avui, a Vilaweb, Xavier Montanyà hi publica un documentat article titulat “Biafra, la independència massacrada“.

Post Scriptum, 2 d’octubre del 2017.

Le Monde publica avui aqueix reportatge de la corresponsal Mélanie González: “Comment la situation au Biafra s’est sensiblement aggravée”.

Post Scriptum, 8 d’octubre del 2018.

Avui, L’Express reprodueix el reportatge publicat fa cinquanta anys “Biafra: la fin“.

Post Scriptum, 22 d’octubre del 2018.

Nnamdi Kanu, líder del moviment independentista Indigenous People of Biafra, perseguit per les autoritats nigerianes s’ha deixat veure avui al seu exili a Israel segons informa The Times of Israel i ha fet una crida a boicotejar les properes eleccions a Nigèria.

Post Scriptum, 15 de novembre del 2020.

Xavier Montanyà va publicar el proppassat 9 d’aqueix mes un magnífic reportatge sobre la “Revolta social i assassinats policíacs a Nigèria”, però no esmentava la repressió del règim islamista contra la comunitat jueva igbo que avui denúncia el digital jueu francòfon Koi de 9 en Israël: “Nigéria: des soldats détruisent 6 synagogues et arrêtent des fidèles….”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!