Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

27 de novembre de 2018
0 comentaris

Balutxistan lluita per la independència contra Iran, Afganistan i Pakistan

El Balutxistan és una nació partida per tres estats, l’Iran, Afganistan i Pakistan, que neguen la seva identitat i contra els quals el moviment d’alliberament nacional balutxi malda per sobreviure inspirant-se en l’independentisme kurd, poble amb el qual té punts d’afinitat.

La seva és una causa nacional poc coneguda més enllà del seu àmbit territorial i només, esporàdicament, arran de les accions armades de la resistència contra els poders ocupants se’n parla als mitjans internacionals. En català, només Jordi Llaonart n’ha fet un seguiment, “El Balutxistan rebel”, al seu bloc Interpretant el món àrab i l’islam.

Jamal Nasir és un dirigent del Free Balochistan Mouvement que el proppassat 13 d’octubre va publicar al Jerusalem Post l’article titulat: “The Baloch People in Iran’s Grip“, sobre l’opressió del règim iranià sobre el seu poble. El text de presentació d’aqueix moviment independentista també ha estat divulgat en francès per Jewish Forum ja que respon a l’interès estratègic d’Israel per afavorir la causa nacional dels balutxis i els kurds contra la dictadura islàmica iraniana.

Aqueixa setmana el Balochistan Liberation Army s’ha atribuït la responsabilitat de l’atac fa tres dies contra el consolat de la República Popular Xina a Karatxai, el darrer per ara d’una llarga sèrie d’atemptats contra la creixent intervenció xinesa en pro del règim pakistanès.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!