Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

22 de novembre de 2007
4 comentaris

Artur Mas i el dret a decidir

La conferència pronunciada per Artur Mas abans d’ahir obre les portes a un procés de canvi, estratègic i de direcció política, de Convergència Democràtica que, des d’una perspectiva independentista, cal valorar positivament.

En primer lloc, perquè demostra que els replatejaments sobre el model social i polític que ha de tenir Catalunya en el futur passen necessàriament per la manera d’afrontar la qüestió nacional. És a dir, l’eix nacional (català, per suposat) incorpora al seu si un nou ordre social emergent contraposat a la dominació política estatal.

En segon lloc, Artur Mas supera les tesis de Jordi Pujol i la refundació del catalanisme. No arriba a assumir el dret d’autodeterminació com a fòrmula per arribar a la independència, es queda en el dret a decidir, però ja indica el sentit cap a on evolucionarà CDC. Aquest camí divergeix de l’aposta neoespanyolista de l’actual direcció d’UDC i el contraposarà inevitablement contra Duran Lleida.

En tercer lloc, els processos de transició que han engegat ERC i CDC, contrasten amb l’enquistament dels plantejaments dels socialistes (veure “PSC: nou cicle?) i “ICV: a l’hora del canvi ?”, que evidencien la seva incapacitat per assumir realment la reivindicació nacional catalana com a eix dels seus respectius projecte.

 1. És molt positiva l’evolució de Convergència. Amb aquest moderat gir   formalitza que el dret a decidir se situï al centre del programa polític de Catalunya. Les necessitats econòmiques (i la separació real i sentimental respecte a Espanya de molta gent) faran possible la confluència en el seu dia en l’exercici del dret a l’autodeterminació. Ara, però, Convergència ha de corroborar aquest gir en un congrés i, separar-se , com bé tu dius del neoespanyolistes de Duran i Lleida. Només aleshores estarem en condicions de treballar de forma coordinada.Per altra banda aquest nou plantejament de Convergència reforça les tesis aprovades a la Conferència d’Esquerra; en definitiva  l’independentisme ferm aparegut al si de la nostra societat i del nostre partit.

 2. Parafrasejant la celebre frase, aquest és un petit pas per a CDC i un gran salt per al país. Ens cal que l’independentisme sigui transversal i assumit per tot l’arc ideològic com a l’única via per sortir de l’atzucac nacional i social en què ens trobem i que cada cop serà més pronunciat. Esperem que CDC segueix per aquest camí i que els sectors indepentistes d’UDC -que n’hi han!- s’enforteixin i facin canviar el rumb d’aquest històric partit.

 3. és gratificant llegir idees tan bones com les que esbossa vosté en aquest article, llàstima que tan sovint les grans idees es veuen curtcircuitades per les estretes lògiques organitzatives que divideixen els esforços generals; siga com siga, necessitem pensar en uns altres Països Catalans,

  salutacions cordials i endavant,

  JCOB

 4. Vivim temps de crisi, de manca de projectes concrets i realitzables, de desorientació, de manca de lideratges clars.
  Emmig d’aquest desconcert que afecta tota la classe política sense excepcions, Mas es despenja amb el "dret a decidir" i amb la "Casa comuna del catalanisme". Després de llegir tot el que va dir i molt del que s’ha escrit sobre aquest tema, arribo a la conclusió, que no es altre cosa que una estratègia per a sobreviure políticament dintre d’aquest marc confús i cada vegada més allunyat dels problemes de la ciutadania. Encara que ara amb els trens de Rodalia, les apagades de Barcelona i el consegüent i sobtat descobriment dels dèficits d’infraestructures sembli que els polítics s’adonen de la realitat i fan propòsits d’esmenar els seus comportaments, molt em temo que només sigui foc d’encenalls per fer bullir l’olla de cara a la propera contesa electoral.
  No entenc ben bé a que treuen cap les lloances a un projecte purament estratègic (com tants d’altres). Darrerament determinades preses de posició a l’entorn de l’eix nacional fan tot el tuf de tenir un beneficiari molt concret que està esperant el moment oportú per a recuperar el poder.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!