Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

1 d'agost de 2015
0 comentaris

Amb Josep Maria Fortuny

Avui hem dinat amb el meu cosí Josep Maria Fortuny i Olivé (Reus, 11 d’agost del 1957) als margallons després de molt de temps d’absència. Ha estat un retrobament familiar d’estiu entranyable i profitós ja que som la generació de relleu dels nostres pares i els continuadors de la memòria de les nisagues dels Olivé, els Capdevila, els Cornudella, els Renyer, els Fortuny, gent de la terra, gent del silenci, amb històries personals que encaixen amb les del país: catalanistes, liberals, tradicionalistes, republicans, repressaliats per totes bandes.

Juneda, a les Garrigues, és el punt de confluència del nostre parentiu, el seu avi  Joan Olivé Capdevila (1876-1940) i la meva àvia Concepció, eren germans. El primer fou afusellat a instàncies dels “nacionals” del poble en l’immediata posguerra en un procés que el Josep Maria està mirant de reconstruir. Personalment vaig introduir una breu ressenya al llibre sobre Jaume Cornudella, que ara caldria ampliar.

Avui a la llarga sobretaula hem refet els arbres geneològics de les diverses branques que s’entrecreuen fins ben entrat el segle XIX a les comarques de la terra ferma i el Camp de Tarragona, fent un exercici historiogràfic sense místics ni grans capitans, com deia Raimon, que pot fructificar en un aplec de biografies il·lustratives d’un temps i d’un país que volem preservar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!