Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

5 de febrer de 2019
1 comentari

Amb Jordi Puig

Avui, el veterà militant independentista Jordi Puig i Panyella -que des del proppassat 19 de desembre ha engegat la iniciativa personal de caminar per la República sortint de Mallorca per anar arreu dels Països Catalans- ha fet parada a Reus on ha participat amb els avis i àvies a la manifestació diària per la llibertat dels presos i exiliats catalans i hi ha fet aqueix parlament . Va dir una frase que resumeix els termes del conflicte: “Guanyarem perquè ells lluiten pel que odien, naltres lluitem pel que estimem”.

Post Scriptum, 7 de març del 2019.

Sebastià Bennasar signa avui aqueixa crònica sobre el periple de Jordi Puig “Rodant fin a la República” titulant-la “Ells lluiten contra allò que odien i nosaltres per allò que estimem”.

Post Scriptum, 7 d’abril del 2019.

Avui, de bon matí, cinquanta persones aplegades pel col·lectiu “Taca d’oli” del Camp de Tarragona hem sortit de Valls amb autobús per anar fins a Salses per acompanyar Jordi Puig en la darrera etapa del seu periple per tota la nació reclamant la llibertat dels presos i exiliats catalans. La monumental porta dels Països Catalans ha estat el punt de trobada de dos cents compatriotes vinguts d’arreu per participar en un acte tan senzill com significatiu: aqueixa obra de l’escultor Emili Armengol bastida l’any 2003 a iniciativa d’Armand Samsó per subscripció popular demostra la ferma voluntat de persistència de la catalanitat front als estats espanyol i francès.

La gent que hi érem som una mostra d’aqueixa voluntat irreductible malgrat les adversitats. Pilars i tocs de gralla han precedit el cant dels Segadors i unes breus paraules de Joan Ridaura i el mateix Jordi Puig abans d’anar a dinar una ollada republicana a Bao organitzada per l’entitat local Aire Nou.

Entre els assistents he retrobat vells amics: Miquel Mayol, Joan Daunis, Ton Salvat, Josep Maria López, i he parlat per primer cop amb Berenguer Ballester, refugiat fa quaranta anys en les nostrades terres del Nord i amb qui tenim amics comuns. Tot dinant he compartit taula i vivències amb dugues dones filles d’exiliats del 1939 que mantenen el compromís de solidaritat amb els represaliats d’avui.

En acabar l’àpat hem sentit un breu missatge de Marta Rovira i mantingut un llarg diàleg amb el conseller Toni Comín al voltant de la necessitat d’unitat estratègica de l’independentisme i el paper cabdal del Consell per la República per sostenir el conflicte amb el poder espanyol. L’historiador Enric Pujol ha fet una valoració personal d’aqueixa institució republicana que garanteix la vigència del resultat del referèndum d’autodeterminació del primer d’octubre i la conveniència que en un moment donat esdevingui un veritable govern a l’exili. Joan Ridaura, president d’ERC Catalunya Nord ha demanat tenir present tothora la totalitat de la nació i el paper rellevant que està tenint la Catalunya Nord en suport de l’autodeterminació del Principat.

Finalment ha parlat breument Jordi Puig que ha demanat al conseller Comín que els dirigents confiïn en la gent del poble per fer passos endavant com ell ha fet emprenent un camí de gairebé quatre mesos que ha estat possible per la complicitat de tothom que l’ha acollit voluntàriament arreu del seu trajecte. Amb la qualitat humana que tenim no podem perdre, ha dit el veterà militant enmig de l’emoció de tots els presents i la seva pròpia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!