Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

20 de febrer de 2021
0 comentaris

Agustí Barrera: “En el 90è aniversari de la fundació de l’organització independentista Nosaltres Sols! Fidelitat a la Terra

Agustí Barrera i Puigví, historiador de referència i militant independentista, ha fet córrer entre els que seguim els seus escrits aqueixa crida a recuperar el llegat de l’organització Nosaltres Sols que reprodueixo tot seguit:

“En el butlletí de NS!, Agrupació adherida a la Unió Catalanista, any I, número 1, pàgina 1, del dissabte 28 de març de 1931. A l’editorial que és una declaració de principis, hi podem llegir:

Nosaltres Sols! és la joventut catalana, crit de lluita i d’afirmació doctrinal alhora. Sortim a la palestra no per obrir una nova via a les aspiracions de cordialitat, sinó per prenre aquell camí iniciat el 1923-1924, el qual considerem, avui, abandonat pels capdavanters de la política catalana.
És, aquella, ruta d’abrandament espiritual que ens ha de menar pels llocs més aspres del camp patriòtic, ho sabem, però, és, també, aquella ruta la que en moments de pretèrita corrupció nacional ha pogut salvar la dignitat del nostre poble. Aquest, doncs, és el camí que anem a emprendre, investits d’una voluntat decidida capaç d’enfrontar,si cal, l’adversitat del sacrifici.”

Dins els rengles de NS!, idees com la lluita contra l’Estat opressor i colonitzador, amb el sacrifici de la sang dels patriotes, com en la Pasqua irlandesa del 1916, és un concepte recurrent en les organitzacions “separatistes” dels anys ’20 i ’30 del segle passat. Seguint el model paramilitar del Sinn Fein irlandès, d’on pren el seu nom, NS! es dota d’una estructura militar, l’Organització Militar Nosaltres Sols! (OMNS!), que tingué un paper rellevant quan els Fets d’Octubre del 1934, i en l’expedició per alliberar Mallorca, l’agost del 1936.

Podem considerar el model de l’insurrecionalisme irlandès i l’herència política de la Unió Catalanista (UC) (1891-1936) del metge Domènec Martí i Julià (1861-1917) com els dos eixos de l’estructura de la UC. D’aquelles arrels del tronc de l’arbre de la UC, en brotaren unes branques esponeroses, que foren el teixit de l’independentisme més proper, el Centre Autonomista de Dependents del Comerç i la Indústria (CADCI) (1903), Estat Català (1922), Partit Català Proletari (PCP) (1934-1936 ) de Jaume Compte, el Front Nacional de Catalunya (FNC) (1940-1990), que recull l’herència política d’EC i de NS!, fins a l’independentisme de combat de finals del segle XX, PSAN, MDT, IPC, que van fer possible l’1 d’octubre del 2017.

Recuperem les consignes dels militants de NS! d’una total vigència política.
Visca Catalunya Lliure ! Visca la República Catalana !

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!