Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

23 de març de 2008
4 comentaris

Entrevista a l’Avui arran de la declaració d’alto-el-foc permanent per part d’ETA

El 22 de març de fa dos anys ETA declarava un alto el foc permanent. L’endemà el diari Avui publicava aquesta entrevista. Rellegint les respostes que hi vaig donar sembla que hagi passat molt més temps. 

Ismael Carbó: És rellevant que es parli d’alto el foc i no de treva ?

JRA: No. El que importa és la decisió presa, la voluntat d’un imminent punt i final definitiu de la lluita armada. ETA agafa l’expressió que va fer servir l’IRA, que en termes militars és la més convenient.

IC: Vostè va acompanyar Carod a Perpinyà i també en va patir les conseqüències.

JRA: Va ser una acció de servei al país i crec que vam actuar correctament. El sacrifici personal ja l’assumia quan vaig decidir implicar-me en el procés, perquè venia d’experiències anteriors. Ara ho veig amb satisfacció. El que correspon és la rehabilitació política de Carod-Rovira, pel lloc que ocupava, i meva, que la feina que vam fer deixi d’estar penalitzada, i que es reconegui el servei que vam prestar.

IC: Mirat des d’avui, per a què va servir aquella trobada amb ETA ?

JRA: Va ser més que una trobada. Va ser un procés de diàleg. ETA necessitava referents internacionals. El procés de Catalunya per a ells era molt important i aportava molts elements de reflexió.

IC: Quina incidència té Catalunya en el pas fet per ETA ?

JRA: El cas català no es planteja en termes d’autodeterminació, com al País Basc. El debat entre les forces polítiques de Catalunya encara està en l’estadi de la reforma estatutària i està clarament superat, fins i tot al si de la societat catalana. Vist el procés polític basc, que ara s’obre, l’Estatut que s’està ramitant al Congrés de Diputats neix encara més devaluat.

IC: El PP, després del procés de Lizarra, va titllar l’alto el foc d’ETA com una treva trampa. Creu que aquest gest d’ara assenyala un procés en profunditat i pot arribar a la seva culminació ?

JRA: Per part d’ETA, crec que sí. Pel que fa a l’Estat espanyol, no sé si els governants estaran a l’alçada del que implica el debat sobre el dret a decidir del poble basc.

  1. Hola Jaume,

     

    He vist el teu bloc a Vilaweb forum català pel dret a l’autodeterminació m’ha paregut molt interessant, es una bona eina per obrir ments i enfortir diàlegs independentistes. Cal mes projectes d’aquesta magnitud  per garantir una millora entre l’ideari nacional i els impediments Estatals.

    Salutacions!!!

  2. Sempre m’han agradat els escrits sobre qüestions passades, potser perquè soc dels qui creuen que es pot aprendre del passat, però sense mitificar ni atorgar rangs de categoria a allò que no li pertoca. El passat passat està, i cal encarar el futur. Això no treu, però, que de vegades la memòria jugui males passades, i no per a qui té el record, sinò per a qui és recordat. Vistes les teves noves aliances Jaume, jo recordo quan vaig fotre escales avall del local d’Esquerra a Mataró a uns nois que es dedicaven a pintar estelades amb una esvàstica en lloc d’una estrella. Eren de les JERC, i va faltar temps perquè aparegués l’Uriel defensant els seus cadells. Ja ho entenc, estava consolidant el seu lideratge i li calia fer una demostració de força. Només lamento una cosa, no haver-li trencat la cara als cadells i al lider que va intentar justificar-los. Ho sento, però ja em coneixes. Una creu gammada damunt les quatre barres a mi em regira les tripes. Diria que no saps amb qui t’hi jugues els quartos. Ho vull creure.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!