Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

4 de febrer de 2008
5 comentaris

9 de març: Pasqual Maragall votarà en blanc

En un article a La Vanguardia, l’anterior president de la Generalitat, Pasqual Maragall anuncia que votarà en blanc a les properes eleccions espanyoles. Heribert Barrera s’havia manifestat en el mateix sentit fa un parell de mesos.

Que dues personalitats tan destacades com Barrera i Maragall, es pronunciïn pel vot en blanc demostra, per si mateix, que Catalunya viu un moment en que més que plantejar-se projectes en positiu, de construcció nacional, passa per moments de falta de direcció política. Salvador Cardús, en un article a l’Avui del proppassat divendres 1 de febrer, titulat “Tots seran vots en blanc”, donava algunes claus interpretatives d’aquest fenomen que només es podran analitzar en profunditat passat el 9 de març.

El vot en blanc singularitzarà, només parcialment, el comportament de l’electorat català: enlloc de l’Estat es dona una apel·lació a votar en blanc tan diversa com en el cas de Catalunya. El fet que la Plataforma x Catalunya prediqui el vot en blanc impedirà que cap formació concreta el capitalitzi. Pasqual Maragall crida a votar en blanc en nom del futur Partit Català Democràta Europeu, del qual encara es desconeix la ideologia i l’estratègia. L’apel·lació a votar en blanc, o votar nul, com fa l’esquerra abertzale actualment il·legalitzada, només pot ser rendibilitzat políticament si es fa de forma organitzada i amb una finalitat específica. No serà el cas del vot nul català d’ara. No hi haurà un vot en blanc significadament independentista.

Això no vol dir que des de l’independentisme, i en particular des d’ERC, no s’analitzi amb preocupació el fet que el malestar polític que viu el nostre país no el capitalitzi electoralment el projecte sobiranista, com ha passat recentment en altres països europeus. L’única manera que el vot en blanc no afebleixi aquest projecte és donant credibilitat a l’aposta pel dret a l’autodeterminació del poble català. Aquestes eleccions són les darreres d’un cicle polític que s’esgota: el de l’autonomisme i el regeneracionsime espanyol. Fem que siguin les primeres d’una nova etapa introduint, de forma convincent, el dret de decidir del poble català en el centre del debat polític.

  1. A nivell ciutadà hi ha una desgavell important ,i la gent està molt cremada el tema de l’estatut encara no l’hem superat, i moltsmilitants d’ERC encara no entenem res.
    Al final només entenc que el que hi ha és odi a CiU per temes personals, però sense cap rerefons

  2. Crec sincerament que si en aquests moments d’agressió cap a Catalunya, el vot independentista no el capitalitza l’únic partit que s’ho proclama obertament, hauria de fer reflexionar.
    Respecte el vot nul independentista, es una bona opció de protesta i dignitat.
    Cap partit te res a fer al Congreso, tret de PP i PSOE-PSC, una vegada constatat que son el mateix respecte a Catalunya i que aquestes eleccions no seran democraticas per la ilegalització de l’esquerra abertzale, no se  que esperan la resta de partit per una retirada digne i no assistir  a la baralla per veure qui pot agafar les engrunes que deixin el partit que guanyi dels dos i vendre això, com des de fa 30 anys com una gran gesta.
    Albert Cortés

  3. Amic Jaume.
    Del carreró sense sortida, o deixem-ho en dificil sortida, del socialisme catalá, en son responsables en Pascual Maragall, Joan Raventós, Narcís Serra i altres. No varen lleguir l’historia i cercaren el camí facil crean el PSCcongrés i juntan-se amb la federació Catalana del psoe. En Campalans i en Serra Moret mostraren, al deixar llavores el psoe i fundar la unió socialista de Catalunya, la imposibilitat d’anar plegats, peró es clar… eren gent valenta. El camí , Pascual, era anar amb en Pallach, malhauradament mort. Per cert, els del  psc"congrés" varen discretament registrar el nom de la usc perque no es refés i fins avui continua segrestat. L’España plural es una falacia! Es i serán una! Que trist que el president del psoe et foti fora de la PRESIDENCIA DE CATALUNYA i del psc!? De tota manera benvingut de nou a la política, espero ara catalana!    

  4. Aquesta vegada ja n’hi ha prou de deixar-nos prendre el pèl. PSOE = PP. Els socialistes han passat tota una legislatura mirant de reüll pel retrovisor a veure que feia o deia el PP. S’han deixat condicionar o formava part tot ja de la seva mateixa condició?
    CiU no ha sortit encara de la crisi del postpujolisme i malda per les engrunes de poder que pugui trobar. De la sucursal del PSOE a Catalunya val més que no en parlem per això, perquè és sucursal, ICV treballa com un simple apèndix de la sucursal. i ERC: Esquerra no sap el vol; es debat entre el poder i l’essència independentista, deixem doncs que s’aclareixi. Per que serveix tenir veu a Madrid? Per ben poca cosa. Doncs apa, a votar en blanc, és el vot que millor representa el desecís i alhora la improductivitat de mirar cap a Madrid. Uns escons més o menys ens resoldran alguna cosa? Francament, no!

  5. Aquesta vegada ja n’hi ha prou de deixar-nos prendre el pèl. PSOE = PP. Els socialistes han passat tota una legislatura mirant de reüll pel retrovisor a veure que feia o deia el PP. S’han deixat condicionar o formava part tot ja de la seva mateixa condició?
    CiU no ha sortit encara de la crisi del postpujolisme i malda per les engrunes de poder que pugui trobar. De la sucursal del PSOE a Catalunya val més que no en parlem per això, perquè és sucursal, ICV treballa com un simple apèndix de la sucursal. i ERC: Esquerra no sap el vol; es debat entre el poder i l’essència independentista, deixem doncs que s’aclareixi. Per que serveix tenir veu a Madrid? Per ben poca cosa. Doncs apa, a votar en blanc, és el vot que millor representa el desecís i alhora la improductivitat de mirar cap a Madrid. Uns escons més o menys ens resoldran alguna cosa? Francament, no!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!