Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

28 de gener de 2008
5 comentaris

OTAN: Cap a una estratègia global per a un món incert

Un comitè de savis integrat per cinc alts comandaments, ja a la reserva, d’exèrcits integrats a l’OTAN han fet públic un document amb el títol que encapçala aquest post que es pot consultar a http://www.csis.org.

 

Avui mateix Vicent Partal s’hi ha referit en el seu mail obert que titula “Amb la bomba al davant”. El nucli de la reflexió d’en Vicent és la referència que es fa en el document a l’eventualitat d’un atac nuclear preventiu tot i que el gruix del treball està orientat a renovar el pacte transatlàntic que va donar lloc al naixement de l’OTAN fa seixanta anys. L’enfoc de la reflexió dels comandaments militars és de caràcter interdisciplinar, és a dir, enumera els problemes globals que amenacen la pau mundial com són: el canvi climàtic, el boom demogràfic, la precarietat de recursos naturals, l’emergència d’actors no estatals en el panorama internacional i la proliferació d’armes biològiques, nuclears i químiques susceptibles d’estar en possessió d’organitzacions terroristes i estats potencialment genocides.

De fet, les propostes que fan els autors del text són més polítiques que operatives: apunten a la necessitat que les organitzacions supraestatals (OTAN, Unió Europea, OSCE) que comparteixen un model de civilització i un sistema de valors, (el denominat occidental, que també és el dels catalans)  es dotin d’òrgans de decisió conjunts i, sobretot, no s’esberli l’entesa entre els USA i Europa. A la República francesa la publicació d’aquest report ha suscitat un viu debat ja que la posició de l’estat hexagonal és tenir un peu a dins i un a fora de l’OTAN. Crec que aquest document hauria de ser tingut en compte, i valorat, també per l’opinió pública catalana, a la qual va passar desapercebuda una entrevista recent a un prominent general rus, (declaracions de Iuri Baluyevsky a www.interfax.ru el proppassat 19 d’aquest mes), que s’expressava sense embuts sobre l’eventual utilització de l’armament nuclear si Rússia se sentia amenaçada (se suposa que per l’OTAN).

Tampoc es pot ignorar que hi ha estats com la mateix a Rússia, Paquistan i aviat Iran, que disposen d’armes atòmiques sense que en les societats respectives hi hagi mecanismes democràtics (i una forta societat civil) que condicioni l’ús que els seus dirigents en puguin fer. Sense deixar de vigilar què fan organismes com l’OTAN, sobre els quals els catalans com a poble no tenim cap mecanisme d’intervenció, també ens cal estar alerta, i denunciar si cal, les actituds dels estats els súbdits dels quals no poden fer sentir la seva veu en favor de la pau i la llibertat dels pobles. Culpar només als USA dels perills que planen sobre la pau mundial i no fer res davant les amenaces dels règims antidemocràtics i antioccidentals és un capteniment arbitrari que a més, si arriba a institucionalitzar-se entre nosaltres, en res afavoreix l’obtenció de les complicitats internacionals imprescindibles per ser algun dia un país independent reconegut pels estats veïns.

Post Scriptum, 28 de gener del 2018.

Una de les qüestions obertes pel que fa a l’estrategia de l’OTAN és la continuïtat o no de Turquia com a membre atesa la contradictòria conducta del règim d’Erdogan respecte de la menada pels EUA al conflicte sirià, (i l’actuació coordinada entre Turquia, Iran i Rússia) i concretament la guerra declarada contra el poble kurd. Un analista de prestigi com Michael Totten es preguntava el proppassat 18 d’aqueix més en un article a World Affairs si no havia arribat l’hora d’excloure de l’Aliança Atlàntica un soci deslleial (“Time to kick Turkey out of NATO ?”.

Post Scriptum, 4 d’abril del 2019.

Avui s’escau el setantè aniversari de la signatura del tractat que va crear l’OTAN, actualment l’aliança político-militar més important del món en vies de transformació estratègica com destaca l’informe 2018 del secretari general presentat enguany sobre l’actuació i perspectives de l’organització.

Post Scriptum, 26 de febrer del 2022.

L’OTAN va renunciar l’any 2008 a incorporar Ucraïna i Geòrgia, que ho havien sol·licitat, malgrat això Rússia les ha atacat totes dues. Ara tot són planys: Statement by the North Atlantic Council on Russia’s attack on Ukraine.

We condemn in the strongest possible terms Russia’s horrifying attack on Ukraine, which is entirely unjustified and unprovoked. Our thoughts are with all those killed and injured, and with the people of Ukraine. We also condemn Belarus for enabling this attack.

This renewed attack is a grave violation of international law, including the UN Charter, and is wholly contradictory to Russia’s commitments in the Helsinki Final Act, the Charter of Paris, the Budapest Memorandum and the NATO-Russia Founding Act. It constitutes an act of aggression against an independent peaceful country.

We stand with the people of Ukraine and its legitimate, democratically elected president, parliament and government. We will always maintain our full support for the territorial integrity and sovereignty of Ukraine within its internationally recognised borders, including its territorial waters.

We call on Russia to immediately cease its military action and withdraw all its forces from in and around Ukraine, to fully respect international humanitarian law, and to allow safe and unhindered humanitarian access and assistance to all persons in need.

We strongly condemn Russia’s decision to extend recognition to the separatist regions of eastern Ukraine. This further violates Ukraine’s sovereignty and territorial integrity, and contravenes the Minsk agreements, to which Russia is a signatory. Allies will never accept this illegal recognition.

We urge Russia in the strongest terms to turn back from the path of violence and aggression it has chosen. Russia’s leaders must bear full responsibility for the consequences of their actions. Russia will pay a very heavy economic and political price. NATO will continue to coordinate closely with relevant stakeholders and other international organisations including the EU.

Throughout this crisis, NATO, the Allies, and our partners have made every effort to pursue diplomacy and dialogue with Russia, including at the highest levels, and made many substantive proposals to enhance the security of all nations in the Euro-Atlantic region. We have repeatedly invited Russia to talks in the NATO-Russia Council. Russia has still not reciprocated. It is Russia, and Russia alone, which has chosen escalation.

Russia’s actions pose a serious threat to Euro-Atlantic security, and they will have geostrategic consequences. NATO will continue to take all necessary measures to ensure the security and defence of all Allies. We are deploying additional defensive land and air forces to the eastern part of the Alliance, as well as additional maritime assets. We have increased the readiness of our forces to respond to all contingencies.

Today, we have held consultations under Article 4 of the Washington Treaty. We have decided, in line with our defensive planning to protect all Allies, to take additional steps to further strengthen deterrence and defence across the Alliance. Our measures are and remain preventive, proportionate and non-escalatory.

Our commitment to Article 5 of the Washington Treaty is iron-clad. We stand united to defend each other.

  1. L’única opció moralment sostenible és el desmantellament i prohibició de tot armament nuclear i radioactiu. I és evident que l’OTAN (o sigui el complex militar-industrial americà i els seus comparses) no estan per la labor… I què dir dels francesos: En Sarkozy no donar abast a vendre centrals nuclears a tothom que en vulgui comprar… un càncer!

  2. I tanmateix quan un es en guerra les bombes van per davant, però en la societat civilitzada primer és jutja i després es sentència. Pero els potents interesos de la indústria militar sempre tenen que crear els conflictes per a justificar els seus interesos. 

    Els israelians van elegir entrar en guerra amb els palestins i des de llavors el ‘lobby jueu’ a gran poder e interesos economics al món volen empastrar i sembla que tenen forts interesos per universalitzar la seva guerra arreu del món.

     

  3. Com que la cosa sembla que avui va d’atacs, us en protoso un de més casolà contra la prohibició de la Generalitat Valenciana de l’emissió de TV3 en dita comunitat. Si clickeu en l’enllaça podreu enviar des de la pàgina d’Acció Cultural de País Valencià la vostra queixa al Síndic de Greuges i manifestar la vostra oposició a la prohibició de l’emissió de TV3 manifestant així al vostre suport als companys d’Acció Cultural del País Valencià en la seva lluita constant contra els atacs provinents de diversos focus de la mateixa comunitat valenciana.
    Salut
    http://www.acpv.cat/php/pagina.php?id_text=105

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!