Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

5 de gener de 2008
4 comentaris

Transvasament del Roine a Catalunya ?

La persistent sequera i la perspectiva d’un canvi climàtic (que farà permanent una situació que ara és conjuntural) tornen a posar a debat, encara només de forma encoberta, un eventual transvasament d’aigua del Roine a Catalunya.

 

L’any 2003 vaig publicar amb altres companys d’Esquerra, la majoria de les Terres de l’Ebre, un llibre titulat: “PHN, la raó d’estat contra l’Ebre i la terra”, (Arola Editors, Tarragona), en el qual procurava fonamentar els arguments jurídics i polítics contra el projecte de transvasament promogut pel govern Aznar.

Crec que les tesis allí recollides no han perdut actualitat pel que fa a l’Ebre, altra opinió mantinc respecte del transvasament del Roine. En sóc favorable per diversos motius: és una opció no perjudicial pel medi natural globalment considerat en tota l’àrea d’influència que es veuria afectada si es fes efectiu, es l’alternativa complementària a l’optimització dels recursos hídrics propis de Catalunya i políticament trenca la frontera franco-espanyola en favor d’un projecte català nacionalment autocentrat.

El debat no s’ha reobert públicament encara, segons em comenten professionals amics vinculats a aquesta matèria, però no trigarà gaire a tornar a estar sobre la taula. Procuraré de participar-hi des del punt de vista jurídic i polític.
  1. Una opció no perjudicial per al medi ambient? Fins ara només defensaven aquestes opinions els científics addictes a CiU; el relleu d’ERC sembla que ja ha arribat, almenys per la banda jurídica. Per cert, la major part de científics del nord de l’Albera hi estan en contra i els moviments socials també, tot i que no es prenen seriosament aquesta proposta de Mas-Aznar que ara sembla que defensareu els "renovadors" d’ERC.
    El trencament de la frontera, perdona’m, fa riure. Espero que amb el mateix argument d’aquí a dos mesos o dos ays o quan ja maneu definitivament no proposeu fer arribar la de l’Ebre a València, per allò de la unió de les terres catalanes…
    I, per acabar, l debat sí que s’ha reobert. Mas en va parlar fa dos mesos i tu ara. Caldrà començar a preparar les pancartes de nou, ara sense vosaltres però amb els mateixos principis racionals i de defensa del medi que vam treure quan encara no ereu govern.

  2. El principal problema del transvassament del Roina és que a l’estat francès no li interessa gens. Catalunya i el sud-sud-est de França competeixen directament, i hi posaran tots els impediments possibles.

    Això no obstant, és inconcebible la frivolitat dels qui establiu paral·lels amb l’Ebre. L’Ebre, al seu pas per Tortosa, té un cabal mitjà de 614 m3 /seg. El Roina, al seu pas per Avinyó, en porta 1710, és a dir, gairebé el triple.

    Què ho fa que els ecologistes de pacotilla sempre feu afirmacions sense aportar dades?

  3. Havia escrit un comentari mes llarg però això de la telemàtica de vegades et fa males passades. Resum:
    1.- Desitjo, com molts de vosaltres, que els comentaris que apareixen en el fòrum no estiguin càrregats de tanta agressivitat, de vegades continguda i d’altres explícita.
    2.- He llegit i comparteixo jurídica i políticament les tesis desenvolupades en el llibre "PHN, la raó d’estat contra l’Ebre i la terra", i cada dia més des que em passo de dilluns a divendres a les Terres de l’Ebre i els professionals i entesos m’informen sobre la ràpidesa amb que la salinització avança pel delta
    3.- No detecto que en l’article es faci paral.lelisme entre els dos trasvassaments.
    4.- No m’agraden les paraules  renovar, refundar, reconstruir …sempre en boca de gent ortodoxa que no vol avançar, sinò viuen des del passat en el present immediat sense voler pensar en el futur que sempre és crear, fudar, construir, etc . En conseqüència,  molt menys que titllin de renovador a qui no ho és, i encara menys queli diguin al Sr. Renyer, perquè precisament renovador no és un dels adjectius que el caracteritzen.
    5.- Aquesta va adreçada a l’amic Sr. Renyer, espero que em responguis a la proposta que et vaig fer en el darrer comentari, tot i que potser la titllis d’estúpida manifestes admiració pel sistema del kibutz compartit. Que passaria si l’haguessim de posar en pràctica?
    Com sempre per tots i totes els millors desitjos, i aparqueu les passions per altres pàgines web sis plau !
    Teresa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!