Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

29 de desembre de 2007
5 comentaris

Llibres (X)

“Primer Congrés d’Història de l’Independentisme Català”, editat pel Centre de Lectura de Reus, aquest 2007.

L’any 2006 es va celebrar a Reus el Primer Congrés d’Història de l’Independentisme Català, organitzat per l’Associació d’Historiadors i Historiadores dels Països catalans, amb la col·laboració del Centre de Lectura d’aquesta ciutat. Ara s’editen les ponències i comunicacions d’aquest primer esforç per dotar d’elements interpretatius rigorosos un moviment polític que ja té més d’un segle de vida i que, malgrat la seva vigència i vitalitat, ha estat tractat de forma marginal per l’historiografia catalana contemporània.

De les ponències presentades destaca la de Pere Anguera, “L’ombra de la independència al darrer terç del segle XIX”, que forma part d’un treball més extens en curs d’elaboració. També mereix una referència singular el treball de Xavier Pujadas, “Esport, modernització i construcció nacional (1870-1939)”, per la rigorositat i profunditat de les reflexions que s’hi contenen. Cosa que no es pot dir de  l’aportació d’Enric Ucelay Da Cal, “Un joc d’aparences “Front Nacional”, “Frontpopulista” i les alternatives feixistes i comunistes dins del separatisme català, 1919-1939″. La línia interpretativa d’Ucelay, ja evidenciada en les obres precedents d’aquest autor, es caracteritza per la falta de rigor conceptual i la banalització de fets i personatges enfilats sense cap coherència analítica.

Finalment, l’empremta de Roger Buch i Ricard Vilaregut, dos dels principals promotors del Congrés, queda reflectida en la seva comunicació “Apunts sobre l’independentisme català al tombant de segle”, suggerent i prospectiva. En resum, un llibre de referència imprescindible per a tots els militants independentistes i els estudiosos de la lluita d’alliberament nacional del nostre poble. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!