Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

17 de desembre de 2007
0 comentaris

2008: Cent anys d’estelada

L’amic Oriol Falguera, incansable patriota i ànima de Free Catalonia (www.freecatalonia.com), ha engegat una nova campanya, aquest cop per commemorar l’any vinent el centenari de la bandera independentista catalana.

 

L’Oriol ha tingut la pensada de convidar-me a formar part de la comissió promotora del centenari de la qual formen part amics i antics companys com Enric Pujol, Josep Sort o Josep Guia, entre d’altres. He acceptat, ràpidament i gustosament, tant per la causa que ens plega com pel punt de trobada que representa la mateixa comissió.

Els treballs preparatoris dels actes a celebrar ja han començat, (particularment no hi he fet encara cap aportació atrafegat com estic en altres temes). Podeu informar-vos escrivint a: info@freecatalonia.com. També recomano la lectura d’un llibre, avui gairebé introbable i que caldria reeditar: “Orígen de la bandera independentista”, de l’enyorat patriota Joan Creixell, publicat pel “Llamp”, l’editorial dels germans Borràs, l’any 1984.

Post Scriptum, 6 de març del 2023.

Oriol Falguera explica els origens de la Fundació Reeixida en aqueixa entrevista al Nacional.cat: “La Fundació Reeixida celebra aquest any el seu 20è aniversari. Com ha evolucionat?

“La Fundació Reeixida va ser creada per 20 patrons, el 4 de maig  de 2003. Es crea amb la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL), amb el Correllengua. L’antic patronat de Reeixida crea la fundació en una època  en que s’il·legalitzaven partits al País Basc, i es tancaven diaris, i es torturaven a directors de diaris. I la fundació es crea perquè no se sabia què podia passar i el que es volia és tenir diners per a l’independentisme. I el que passa, tan nostrat amb l’independentisme, és que la gent no s’entén: la CAL va anat per una banda i la Fundació cap a una altra, i els patrons actuals estem des del 2014, no des del principi, on hi havia figures de Països Catalans, de Perpinyà, Illes, al País Valencià, que van fer una bona feina de construcció de Països Catalans  i defensa de la llengua.  L’any 2008 tenim per primer cop relació amb Reeixida quan es va fer el centenari de la bandera estelada, ens vam trobar i del 2008 al 2014, any en que vam entrar el patronat nou, som cinc patrons, i  l’antic va marxar-hi, tot i que estem en contacte.  Amb el tricentenari de la caiguda de Barcelona, vam parlar amb historiadors i heraldistes i vam plantejar com havia de ser la bandera negra del segle XXI, i es va presentar al Museu d’Història de Catalunya. I des de llavors és una bandera d’èxit, que expressa: “Aquí no hi ha rendició, aquí fins al final.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!