Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

3 de desembre de 2007
10 comentaris

1-D: valoracions addicionals

Complementant les valoracions fetes ahir, avui adjunto aquestes addicionals sobre les conseqüències de la massiva manifestació convocada per la PDD el passat dissabte.

 

Primera addició, la participació en ple de la direcció convergent en un acte de validació pública del gir sobiranista que estan efectuant. Els crits reclamant “independència” sorgits de les seves rengles en són la prova fefaent. A partir d’aquí altres canvis d’actitud són factibles. No són admissibles les mostres d’antipujolisme tardà des de les files de les formacions independentistes com ERC.

Segon afegitó, l’irrupció espectacular de “Catalunya Acció” en l’escenari polític català assumint el paper de referent del nacionalisme “radical” o “intransigent, o dit també “unitari” que enllaça amb la tradició d’Estat Català. Una línia política que sintetitza en la lluita d’alliberament nacional els dos eixos, social i identitari. Està per veure si donen el pas a l’acció política pròpiament dita.

Tercer punt, el rol mobilitzador de la catosfera sobiranista, cada cop més rellevant i avanguardista. Lliure i espontani, preludi d’altres canvis en les formes d’intervenció política fins ara monopolitzades pels partits i els mètodes tradicions d’actuació institucional.

Post Scriptum, 1 de desembre del 2017.

Han passat deu anys d’aquella magna manifestació reclamant la gestió per la Generalitat de les infraestructures estatals a Catalunya i res s’ha aconseguit, ans al contrari, la degradació deliberada de les mateixes per part dels successius governs espanyols, (del PSOE i del PP) són una mostra del càstig col·lectiu contra el poble català per doblegar la nostra voluntat d’alliberar-nos de la dominació política i l’espoliació econòmica que el poder estatal exereceix contra Catalunya.

El Regne d’Espanya és un estat fallit institucionalment i econòmicament, que no té cap projecte de futur que no sigui la perpetuació de la patrimonialització de l’estat per part de les elits dirigents hegemòniques de fa segles, en guerra de classe permanent contra la ciutadania i les nacions sotmeses, com la catalana, que no sap ni vol resoldre els conflictes que crea sense emprar la violència com es torna a comprovar actualment a Catalunya.

La centralització de les infraestructres en profit de la megalòpoli madrilenya és la fase culminant d’un procés “d’ensimismaniento” que en si mateix és el reconeixement d’un fracàs històric que només poden encobrir exterminant políticament i culturalment la nació catalana assentada sobre l’eix mediterrani, l’únic veritablement viable en termes econòmics. De nosaltres depèn sobreviure a aqueixa agressió estructural independenditzat-nos-en, tot iq que haguem de pagar un preu cruel.

  1. Ves que no vulgui capitalitzar-ho tot solet. D’entrada a demanat una reunió amb el President Montilla,i no amb els dirigents d’ERC que seria el més lògic si realment vol construir ‘la Casa Gran’.
    No anirem be,si no aconseguim les properes generals anul·lar els 21 diputats socialistes "segrestats" en el Congrés,i això passa per:

    1. Que els catalans vagin en massa a les urnes les properes eleccions,i aconseguim un augment significatiu de la presencia nacionalista catalana a Madrid.
    2. I que els de CiU pactin, pel que fa a Catalunya, amb ERC.Cosa molt difícil amb Duran a Madrid.

    Per tant les conseqüéncies del 1-D,passen per què CDC es deixi de festejar amb els espanyols,i cerqui un pla nacional amb ERC,sinó el dia 1 de Desembre de 2007 passarà al’ideari del nacionalisme català com un acte molt maco,…i…prou.

    1. Ara ens diuen que em dit: "Madrid n’ha de prendre nota. Escolteu Catalunya, Madrid. Ara us toca a vosaltres, de moure fitxa". Heu vist mai que Catalunya hagi mogut fitxa aquests anys ? No, llevat de quan el Parlament  per obra i gràcia del quatripartit quan de carambola – se l’havien de treure de sobre per no fer el ridícul – i amb rauxa , perquè no passava res, després ja vindria Madrid;  i amb poc senys i poca savesa jurídica, aprovà el projecte d’estatut del Parlament de 05.09.05. El quatripartit al primer obstacle es disolgué. Ja no varen voler continuar la partida jurídica i política, sobretot jurídica, tenir fermesa política. Representaven la sobirania de Catalunya però quan son a Madrid semblen de Castella.
    2. L’acord del Parlament de 05.09.05, amb la manifestació rebel per parar les coses, del 28.02.06, i aquesta, de força, moderada, de l’01.12.07, deu ser l’únic moment d’èpica nacional de tots aquests 20 anys. ( El poble de l’ebre conytra el robatori de l’aigua;  i quin altre ? )
    3. Si nosaltres no hem pensat ni dit ni exigit res amb força i amb la llei al a mà, per què ha de moure fitxa l’imperi Espanyol-castellà? Semblem opositor sindicalistes de la llengua, del finançament, de catalanitat, de democràcia, d’autonomia, d’autogovern,  o fer la contra  a determinats projectes però  de partit polítics i de Catalunya Política, Autònoma i copropietària de l”Espanya Comuna, no ho som.
    4. El fet que donaria eficàcia i canviaria la situació espanyola , de la nacionalitat catalana, aquest desembre, quan encara hi som a temps, seria PRESENTAR  CANDIDATURES  NACIONALISTES I REGIONALISTES -nacionalistes de la nacionalitat catalana aragonesa – obertes a tots els electors i a tots els partits de Catalunya sense excepció, D’UNIÓ DEL POBLE CATALÀ, AL CONGRÉS I AL SENAT, A LES ELECCIONS GENERALS DE MARÇ DE 2008. Els candidats haurien de ser  promoguts i sorgir d’una mena de primàries en cada província. Haurien de ser candidatures i diputats i senadors de programa i per a tota la legislatura i no lliosteros. Seria el tercer partit del Congrés i del Senat, i demanaria formar govern de coalicció i ser al Govern amb un o altre partit imperial castellà ( PSOE o PP ), perquè ho faria millor, amb mmés justícia i per evitar que el govern central no conspiri ni discrimini contra cap nacionalitat,  nació i regió de l’estat.
    5. Les direccions d’ERC,ICV, CDC,UDC, Ciutadans pel Canvi, etc s’haurien de fer un mig harakiri, per Catalunya,  per la Democràcia, per la Constitució, per salvar i regenerar els seus partits  permetent el sorgiment d’una nova generació de dirigents políticas catalans de recanvi,  capacitats, independents dels partits i amb força  moral. Funcionarein en assemblees de parlamentaris general, del congrés i del Senat, i cada diputat un vot a l’hora de decidir en representaciñó de Catalunya.
    6. No es obligatòri  fromar-ne part es clar. Qui no hi siga no sertà ni traidor ni enemic. Que cada partit trii i els lectors també. No ens abrallarem com a xinos, o com a catalans, no.
    7. El que ens proposesn o de què ens amenacen ara és: O voteu PSOE – castellà – o sinò  guanmyarà el PP – castellà. No podem ser un juguet del bipartidisme castellà imperial. No podem delegar i ser representat per Castella, ni pel nacionalisme d’estat espanyol. Catalunya ha de ser al Govern.
    8. El Programa de legislatura es facil de fer  prenent el que diuen que volem CDC, IDC, PSC,Ciutadans pel Canvi, ERC, ICV, Pimec, Cecot, Cercle d’Economia, FTN, etc.Tot seria  i hauria de ser dintre de la Constitució del 78. Defensar la terra i els recursos per a les generacions i vida futura
  2. estaria bé proposar nom de precandidats per a  aquest tipus de diputats i senadors nacionalistes i regionalistes  per províncies, circumscripcions, 

    Han de ser partits grossos qui hi proposisn i es facin primer el mig harakiri. Qui ho faci revolucionarà  la unió del poble català i ….

  3. Valoracions més enllà de les xifres.

    1. Mobilització important i plasmació de canvis/recomposicions.
    2. Bloc central sense adscripció partidista: Avui la "partiditis" vol dir suport de l’estructura estatal. Els partits per si mateixos no poden mobilitzar "masses". Basculació del centre de gravetat polític, cap l’independentisme sense adscripció partidista.
    3. Nivell de formació mitjà: No desfilàven ignorants, però cal aprofondir en la capacitat de formació de quadres. Com has comentat abastament, la direcció política per afrontar el conflicte polític que s’ens bé al damunt, ha de ser "colegiada", pero no partidista: traduir el bloc central emergent.
    4. Les mostres d’antipujolisme tardà, son rèmores dels discurs ideològic hegemònic fins ara: cal fomentar la dissolució dels Vichysoises (auto)denominats d’esquerres o dretes. EL PAIS (la seva editorial) tradueix aquest "descobriment" i treuen bromera per la boca.
    5. A la marxa, l’autodenominada Esquerra Independentista (no confondre estrictament amb la corrent d’ERC) no es va manifestar-se de forma "tradicional": mostra de maduresa i/o realisme ?. Ha superat l’estadi de l’nfantilisme?. Superarà la lobotització de la "revolucionitis" per adscriure’s a la contemporaneitat?. Catalunya Acció una sorpresa.

    La joventut imitarà als adults si son autèntics. La seriositat en les pròpies conviccions, es el primer exemple. Alehores s’afegiran més joves

  4. Sr. Renyer,
    La gent de Catalunya Acció fa anys que volten pel país fent conferències (vora 100?consulteu el seu web) sobre el seu projecte independentista i explicacions divulgatives de l’espoliació fiscal que patim. Tothom que hi hagi assistit ja coneix el seu grau de compromís i rigor amb un únic objectiu, la Independència. De fet , d’ells va ser de qui primer vaig escoltar fa 2 anys (n’he vistes 4, de conferències) la fita del 2014, com a objectiu seriós i de compromís, no com a proclama. És lògic que destaquin perquè són seriosos i insubornables, ja que crec que s’autofinancen totes les campanyes i no es presenten a cap elecció. Fan falta.

  5. Jaume, primer de tot ens hem de felicitar. La manifestació va desbordar els partits i per un dia vàrem vèncer l’espanyolisme. No hem de deixar refredar , per tant, el camí que hem obert. Per això cal exigir immediatament un gir nacional al nostre govern. Hem de seguir lluitar per posar els autèntics sobiranistes al capdavant de les llistes dels partits que diueb que defensen del dret a decidir,  i posar aquest dret com a primer punt del programa a les eleccions de març.

  6. Companys, si em permeteu faré una incursió en les vostres valoracions, que en termes generals hi estic d’acord. Voldria també reflexionar sobre el paper que Òmnium Cultural està jugant en tot el debat sobiranista. Un servidor, que n’és soci de fa una colla d’anys, i membre vocal de la junta nacional des de 2004, he pogut comprovar l’evolució i el gau de compromís cada vegada més ferm en una entitat que havia quedat anquilosada en el temps i bastant segrestada pel "poder" autonòmic durant una colla d’anys. No és únicament l’ingent esforç que es fa en programes d’integració lingüística i cultural de cara la nova ciutadania, com els dels voluntaris lingüístics; els cursos de llengua arreu del teritori; els premis literaris per a joves escriptors dels Països Catalans; les col·laboracions efectives amb la Comissió de la Dignitat; la Plataforma proseleccions esportives; les campanyes d’Acció Cultural del País Valencià; la Bressola de la Catalunya Nord; les entitats de la Franja o de les Illes; els documents elaborats per diversos experts i presentats al Parlament del Principat en matèria de llengua i cultura; la nova línia d’edició de monografies sobre aspectes concrets de la qüestió nacional, etc… sinó que en aquests moment es vol tenir una presència activa en el debat endegat per les diferents plataformes sobiranistes del país, creant fòrums de debat i reflexió d’una manera periòdica i progressiva. Actualment en la Junta Nacional d’Òmnium Cultural s’hi congrien diverses sensibilitats dins el nacionalisme català, que abracen bona part de l’arc parlamentari, social i assambleari del país. També cal dir que hem augmentat la massa d’associats, rejovenint la mitjana d’edat i entrant en sectors socials nous com el de la nova immigració. Us recomano que en consulteu el seu web, omnium.cat, i que en digueu també la vostra.
         

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!