Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

Copenhagen (i 6)

Publicat el 5 de juliol de 2011 per vicent

Cristiania ha esdevingut un indret mitològic. Des de fa quaranta anys prop de mil persones viuen en aquest autoproclamat país independent, al centre de Copenhagen. 

Tenia clar que volia veure-ho. Els seus habitants la defineixen com la primera ciutat anarquista del món però per molta gent només és una mena de gran barri okupa on la marihuana és legal. 
La meua primera sopresa ha estat comprovar com és de gran. Hi ha el que supose que es podria definir com a ‘centre comercial’, ben atepeït i on certament la venda oberta de droga, de qualsevol clase, sembla un negoci important. Però després apareix una zona residencial al voltant d’un llac que resulta xocant en extrem. No només perque hi ha moltes cases esparses sinó també per la seua qualitat. A través de les finestres són visibles cases que estan plenes del millor disseny escandinau. Una té fins i tot un petit i preciós moll de fusta on una família juga amb els seus fills. 

Supose que dècades després de l’ocupació de Cristiania part dels seus habitants hauran decidit que volen viure en una ciutat contracultural però que al matetx temps tenen dret a fer-ho amb el luxe d’una bona residència de camp. Aquestes petites contradiccions (ho són?) floten arreu tota l’estona.

Una recent polèmica ha esclatat entre el govern danés i la ‘ciutat lliure’ perquè els habitants de Cristiana han exigit la construcció d’un pàrquing al costat de la seua ciutat, però no dins, on aparcar les desenes de cotxes que tenen. La paradoxa és que Cristiania no permet l’entrada de cotxes al seu recinte perquè els cotxes són contraris a la mentalitat ecològica dels seus habitants.
Un poc decebut torne a passar per la gran plaça per eixir. L’animació en les tendes d’haixix és digna d’una gran jornada comercial i no puc evitar la temptació de comprar-me una bandera xicoteta de la ciutat lliure per a la meua col.lecció. Quan passe sota el rètol que avisa ‘Ara entres a la Unió Europea’ em costa no pensar que l’ideal anarquista ha acabat convertint-se en un supermercat i una atracció turística, cosa que certifiquen les dades oficial de Turisme, que situen Cristiania com una de les grans atraccions de la ciutat, però també la llarga cua de taxis que espera els visitans que tornem al capitalisme.

Publicat dins de Viatges | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.