Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

28 d'octubre de 2007
4 comentaris

Xerrada a l’Escola de Formació de les JERC-Barcelona

Aquet diumenge al matí, Àlex Daudén, en nom de les JERC-Barcelona m’ha convidat a fer una xerrada sobre la vigència del  republicanisme català contemporani.

La conversa ha girat bàsicament al voltant de les vinculacions entre socialisme i republicanisme, un tema que preocupa especialment les joventuts del partit ja que han de competir per l’hegemonia amb altres organitzacions de joves independentistes de caràcter socialista. Crec que hi ha un socialisme simbòlic, entès com a l’antítesi del capitalisme globalitzat, que subsisteix a base de contraposar a l’ordre polític i econòmic vigent uns referents ideològics ja superats. Bàsicament allò que subsisteix del socialisme és proteccionisme estatista concebut com a antídot del liberalisme dominant. Això es trasllueix al si de l’independentisme català en concepcions organitzatives i de gestió impregnades de  models propis del socialisme burocràtic i verticalista hegemònic en el nostre context europeu. Crec que el laborisme anglosaxó i el socialisme democràtic escandinau són els referents més pròxims al que hauria de ser la praxi de govern i d’acció social del republicanisme català. Els referents heredats del comunisme o el socialisme euromediterrani no ens convenen gens.   

 

  1.  Dediqueu un diumenge a parlar de socialisme? Qui no té feina el gat pentina. El socialisme és una cosa que hi havia al segle XIX i fins als anys 70 del segle XX. Avui ja no hi ha cap Estat socialista. Mireu el govern espanyol del PSOE, amb la llei de dependència pactada amb el PP, o el govern català presidit pel PSC, amb…res de res.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!