Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

Giner Sorolla i el diable

Alfred Giner Sorolla ha mort a Vinaròs. Va ser un gran científic i un intel·lectual molt consistent. A Prada de Conflent alguns estius fèiem tertúlia, parlant sobretot de ciència i del país. Recorde especialment un debat que ens va portar a un punt insospitat.
Parlàvem de la SIDA i em va explicar que a ell el varen cridar del govern americà quan la malaltia va començar a estendre’s de manera descontrolada, en aquell temps que ningú no entenia què caram estava passant. Es va formar un grup reduït de científics encarregats de trobar algun fil del qual poder estirar per a identificar quina mena de malaltia era aquella i què es podia fer per combatre-la.
Pel que deia varen treballar mesos d’una forma esgotadora, hores i hores i no hi havia manera de saber res de profit. La frustració era tan gran que ell en una reunió va dir en veu alta el que anava pensant feia temps: i si "això" és el diable? Les mutacions del VIH eren tan desconcertants i novedoses que semblava un fenomen gairebé para normal. Amb el seu bon humor de sempre em va explicar que la pregunta va causar un fortíssim impacte entre els seus col·legues, conscients tots ells de que Giner Sorolla era un descregut.
Sortosament temps després, i gràcies al treball d’ell i de molts altres, es va trobar una explicació gens esotèrica del fenomen i la SIDA ha esdevingut una malaltia crònica a occident, que ja no mata. Per desgràcia no passa el mateix a l’Àfrica o a l’Àsia…

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.