ERC: partit de govern o partit d’ordre

Ahir al vespre Joan Carretero fa pronunciar una conferència a la societat “El Círcol ” de la ciutat de Reus sobre la situació política catalana que val la pena contextualitzar.

Personalment només he conversat amb Joan Carretero en breus trobades, a peu dret i mai a soles. Per tant del seu pensament en tinc notícia només a partir dels seus escrits i de les referències que aporten vells amics,  (Pere Olivé, Jaume Fernàndez, Josep Maria Bru, Albert Pereira), que són els seus companys de viatge en el projecte del Reagrupament. Diumenge passat el diari “El Punt” li publicava una llarga entrevista i, només veient les seves respostes, quedaven desmentides les desqualificacions banals que  els seus rivals al si del partit li imputen.

Dels punts que tocava responent a les preguntes n’hi ha un de crucial, (que també va tractar ahir), i és la diferència entre partit de govern i partit d’ordre. Al seu criteri, i en això coincideixo, l’actual direcció del partit està confonent ambdós conceptes. Una cosa és governar i fer-ho bé, com és l’exemple de Frankfurt, i l’altre interioritzar les actituds, els comportaments i el llenguatge innocu dels partits d’ordre. 

L’Esquerra ha derivat, en molt poc temps, cap a plantejaments que insisteixen en l’encaix en la falsa normalitat política que aparentment viu el país. Al meu criteri la realitat és justament la contraria, estem immersos en un sistema de dominació política que només es pot remoure plantejant un conflicte polític i això s’ha de fer també des del govern.

El republicanisme no només és una referència ideològica sinó una font d’inspiració per a comportaments ètics i pragmàtics perfectament aplicables a la gestió i el bon govern (transparència, rotació de càrrecs) que ens haurien de diferenciar dels partits d’ordre. La conferència del proper dia 20 només serà una etapa en el procés de revitalització d’Esquerra com a partit de la llibertat si contraposem el nostre projecte al dels partits d’ordre.

  

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *