TV3 al País Valencià: molt més que un símbol

Avui és 9 d’octubre, la Diada Nacional del País Valencià, una efemèride que el Govern de la Generalitat Valenciana fa coincidir amb la finalització del termini atorgat a Acció Cultural per clausurar voluntàriament els repetidors que permeten veure TV3 en terres valencianes.

 

La negativa d’Acció Cultural a complir una ordre manifestament arbitrària, i la resistència pacífica que previsiblement s’organitzarà per impedir la materialització de l’acte de clausura, aboquen als defensors de la recepció de la televisió catalana a adoptar una actitud de desobediència civil. Per aquest motiu Acció Cultural ha estat  multada amb tres-cents mil euros, una excusa de Francisco Camps per poder embargar, i tancar, l’edifici  Octubre si no hi ha recursos que ho evitin. La trascendència política d’aquest conflicte és evident: l’afirmació de la catalanitat i la defensa de la llibertat d’informació van unides i, ambdues, resten excloses de la legalitat interpretada restrictivament en favor del projecte d’espanyolització del país.

Està per veure la resposta de la direcció de TV3 a aquests fets. Fins ara se’n ha abstingut d’intervenir, com si fos un problema aliè, en la línia de periodisme anacional que encertadament denuncia Víctor Alexandre en el seu llibre, “TV3 a traïció”. L’accés al Govern de la Generalitat de Catalunya, responsable últim de la televisió pública catalana, no ha servit per corregir la deriva del canal públic autòcton. Les gestions del conseller Tresserras no han fructificat davant la predeterminació del PP valencià per tancar, a qualsevol preu i amb qualsevol pretext, els repetidors de TV3.

Com reaccionarà el govern d’Entesa?, i la CCRTV? El conflicte de TV3 al País Valencià és molt més que un símbol, serà un test sobre a on pot arribar la desobediència civil davant l’arbitrarietat del poder i una prova per saber fins a on, des de la governabilitat, es pot defensar eficaçment una expressió, en aquest cas televisiva, de la voluntat de construcció nacional catalana.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *