Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

18 de setembre de 2007
1 comentari

Guerra de banderes

Aquesta setmana al Congrès dels Diputats es debatrà una iniciativa del PP que promou la modificació de la legalitat vigent espanyola sobre banderes a fi d’inhabilitar els electes que no la compleixin. 

El diputat Josep Andreu d’Esquerra s’hi oposarà en nom del grup parlamentari republicà i, des de la societat civil, el col.lectiu “Un país, una bandera” es tornarà a mobilitzar en el mateix sentit. Alfons López Tena ja va dir la setmana passada que a ell li agradaven els sistemes polítics, com el nordamericà que protegien la llibertat d’expressió inclús quan afecta als símbols estatals. Efectivament, el juny del 2006, el Senat dels USA no va aprovar, (en no arribar els proposants al quòrum de dues terceres parts dels senadors), una esmena constitucional que buscava prohibir la crema de banderes dels Estats Units. El Congrès ja havia superat aquest quòrum però, per un vot, no va passar el sedàs senatorial. La Cort Suprem dels USA, l’any 1990, ja va determinar que la crema, i altres actes de desacralització de la bandera nordamericana, estan protegits per la Primera Esmena de la Constitució.

A l’Estat Espanyol els seus símbols són sagrats, el seu qüestionament esdevé un tabú, i es promou la ficció que representen els sentiments de tots els ciutadans quan es evident que no és així. Les banderes no es poden imposar per la força, si no hi ha acord entre la població, el millor és posar només aquelles que no són impugnades. Així si en un municipi no hi ha consens sobre la bandera espanyola, o sobre la bandera catalana, el més raonable es posar només la de la localitat, que normalment es acceptada per tothom. Supeditar la lliure expressió de la pròpia ideològia política i el sentiment nacional a un ordre dominant, que no admet el dret a decidir sobre aquestes qüestions, es atiar la confrontació com efectivament fan el PP i la “brunete mediàtica”.

  1. Precisament mentre estic llegint el teu comentari escolto el Sr. Cirera tractant sobre la qüestió en un debat a TV2 i diu que no considera que l’abús de la simbologia espanyola que exerceix el PP sigui tan certa com clarament exposes en el teu comentari. Una mentida més. Tanmateix en el que si li dono la raó al Sr. Cirera i sóc contrària al parer d’alguns dels intervinents és en què s’hagi de demonitzar el PP per participar en els actes de la Diada. Es una hipocresia criticar el PP per fer-ho per part de la resta de partits catalans que es consideren catalans i espanyols i que són pràcticament tots, llevat d’ERC ( i no sé si tots els seus membres). És que només la "gauche divine" junt amb la gauche actualment hegemònica té dret a anar a rendre homenatge a Rafel de Casanoves? Només la dreta catalana i també espanyola pot rendir-se davant Guifré el Pilós i Rafel Casanova? Tots ells han demostrat des de fa temps la seva capacitat amb que tracten la qüestió nacional i com  a prova més recent amb l’aprovació d’un Estatut que res a veure té amb l’aprovat pels mateixos actors i alguns més fent el paper de representants dels catalans el dia 30 de setembre del 2005. Anant al gra, qui vulgui rendir homenatge durant la Diada que ho faci, però tant el Sr. Cirera com la resta que no es pensin que poden continuar prenèn el pèl molt temps més als que sabem el què volem. Salut i república!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!