Amb el lehendakari Ibarretxe

El PNB viu una crisi interna en la que es contraposen dues estratègies: la propugnada pel lehendakari Juan José Ibarretxe que insisteix a dur a la pràctica la proposta política que inclou la celebració d’una consulta popular a Euskadi, i l’altra la promoguda per Josu Jon Imaz, que la condiciona a la desaparició d’ETA.

Els termes de la controvèrsia son molt més complexos però la principal diferència entre un i altre es que Ibarretxe parteix del respecte a la sobirania dels ciutadans bascos i Imaz la supedita a un acord amb el poder espanyol. Ibarretxe es conscient del conflicte jurídic i polític que viu el poble basc amb l’ordre estatal, mentre que Imaz evita aquesta contraposició i insisteix en la fractura interna de la societat basca. Hores d’ara és difícil preveure com es resoldrà aquest pols per l’hegemonia en la direcció estratègica  del PNB però des de Catalunya cal seguir els esdeveniments amb atenció ja que, segons quin sigui el resultat, el que en pot sortir reforçat es l’ordre espanyol. La proposta d’Imaz no condueix a altre lloc que a  l’afebliment del camp abertzale (en el sentit més ample del terme), al reforçament de l’Espanya plural i l’afavoriment de les posicions dels partits d’ordre a les altres nacions.

A Catalunya el discurs d’Imaz el fa actualment Duran Lleida, ja veurem si també si suma Artur Mas, i la direcció pujolista de Convergència, ara que s’haurà de definir arran de l’aparició d’una plataforma independentista com és la que encapçala Victor  Tarradellas. ERC haurà d’afrontar un debat que fins ara ha anat post-posant, com, amb quin contingut i quan plantejar una consulta popular en termes similars a la que pensa dur a terme Ibarretxe. Allò que passi a Euskal Herria pot servir de precedent però no estalvia la formulació d’un plantejament pròpi ajustat a la realitat catalana. De moment la conferència d’octubre d’Esquerra serà un primer indicador de per on poden anar les coses.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *