Llibres (IV)

“L’idée  républicaine en Europe. XVIII – XXI siècles. Histoire et pensée universelles”, de Paul Baquiast i Emmmanuel Dupuy, L’Harmattan, París, 2007.

Vaig conèixer Emmanuel Dupuy fa uns quants anys, quan vaig tenir ocasió de participar en un col·loqui sobre el republicanisme a l’escola d’estiu del Parti Radical de Gauche, que era la formació on ell militava. Es tracta d’un històric partit republicà d’esquerres fundat a començament del segle XX, hores d’ara amb una certa implantació a Occitània i la Catalunya Nord, i que en un moment determinat mantingué relacions fluïdes amb Esquerra. Avui el PRG és un partit satel·litzat pel Partit Socialista i el meu amic l’abandonà fa uns anys, passant a donar suport a la candidatura presidencial del dirigent liberal François Bayrou.

Amb l’Emmanuel Dupuy he mantingut la relació d’amistat i m’ha convidat a participar en altres encontres sobre la laïcitat, el nou republicanisme i les relacions interculturals al si de les societats occidentals.  Quan em va proposar participar en aquest llibre ho vaig fer encantat, es tractava de donar una visió panoràmica de l’estat actual del pensament republicà contemporani a Europa. Hi va convidar a analistes i polítics francesos, eslaus, italians i catalans, entre altres. Josep Lluís Carod i jo figurem com a signants de la part catalana de l’obra. Hi varem aportar un text divulgatiu de l’evolució del republicanisme al nostre país.

Allò realment original del llibre es que aplega en un sol volum reflexions sobre el republicanisme fetes des de punts de vista filosòfics i nacionals diferents. De l’Estat espanyol, fora de nosaltres,  no va trobar ningú que donés una visió del tema i això que tenia contactes  amb la gent d’Izquierda Republicana. S’hi analitza el reviscolament de la filosòfia republicana en el món anglosaxó, (Pettit li agrada molt a Zapatero, però no entén res del que significa la dominació política en democràcia), i el pensament de l’italià Viroli.

No hi ha cap internacional de partits republicans que n’unifiqui el missatge, però existeix un renaixement del republicanisme com a catalitzador de la necessitat de donar una resposta diferenciada de les que dóna el liberalisme a problemes actuals com la corrupció política i l’econòmica, l’erosió del civisme, la fragilització de l’autoritat democràtica o la lluita contra les noves formes de dominació social i estatal. Especialment interessant és l’aportació que fa en aquest sentit Serge Audier.

Als catalans ens interessa reactualitzar el patriotisme republicà, aquell que estableix lligams de pertinença per a una comunitat nacional, excloent els elements ètnics de la dreta reaccionària estatista, i ho fa basant-se en els principis de llibertat i igualtat. A casa nostra el pensament republicà és feble encara i no hi ha gaire interès a conrear-lo. Llibres així són una porta a l’esperança.   

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *