Amb Arnaldo Otegi

L’esquerra abertzale ha engegat un campanya en pro de l’alliberament d’Arnaldo Otegi que compta amb una pàgina on demanen adhesions: www.arnaldoaskatu.org.

 

En els darrers anys he tingut ocasió de conèixer personalment Arnaldo Otegi i constatar la seva qualitat humana i política. Els dirigents bascos tenen un sentit de responsabilitat comunitària i col·lectiva que no és habitual entre els catalans (acostumats com estem històricament als lideratges personalistes).

Arnaldo Otegi no és Gerry Adams, com alguns reclamen confonent la situació irlandesa amb la basca, però tampoc és un militant més entre tants d’altres. Ha jugat un paper determinant en l’evolució que ha fet el moviment basc d’alliberament nacional en els darrers anys en favor d’una superació en clau democràtica del conflicte que l’enfronta amb els estats espanyol i francès.

Les condicions adverses en les que s’han de moure els independentistes bascos, fan que prioritzin el caràcter col·legiat i la cohesió interna en detriment de  les individualitats (per exemple, no tenen blocs a la xarxa de caràcter personal). Tot i això, és evident que Otegi és molt més que la cara amable de l’esquerra abertzale: és un dels seus motors i un dels catalitzadors de la mentalitat col·lectiva que els caracteritza. D’ací deriva la transcendència simbòlica  del seu empresonament i la importància de la seva llibertat per a la represa del diàleg entre tots els actors del conflicte basc.

Otegi i altres dirigents abertzales que he conegut traspuen convicció en els seus ideals i compromís veritable per fer-los realitat. No dic això dominat per la basquitis, (una mena de mimetisme acrític respecte de l’independentisme basc que pateixen molts catalans), sinó per la lamentable superficialitat que he constat en bastants dels dirigents independentistes catalans.

Sempre he criticat les ingerències de les organitzacions armades basques en terres catalanes i trobo totalment desencertades algunes de les actituds que caracteritzen l’esquerra abertzale (la seva desqualificació frontal de l’Estat d’Israel, per exemple). Però he de reconèixer que hores d’ara l’esquerra abertzale, en la seva dimensió més ampla, (englobant tot el nacionalisme d’esquerra), és potencialment la primera força política basca vist el vergonyós paper dels socialistes, sobretot a Navarra, i de la colla d’Imaz al front del PNB. Això no seria possible sense el treball i la capacitat de lideratge d’homes com Otegi. La seva llibertat seria una contribució a la vertebració a mig termini d’una esquerra basca hegemònica i potencial aliada d’una esquerra catalana digna d’aquest nom en un combat conjunt front a l’Estat espanyol.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *