Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

23 de novembre de 2020
0 comentaris

Posicionament en relació al procés de primàries a Junts per Catalunya en vistes a les eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer vinent

El proppassat 21 Independentistes d’Esquerres va fer públic un posicionament que comparteixo però al qual vull fer alguns afegitons:

“El Consell Nacional d’Independentistes d’Esquerres, des de la nostra perspectiva com a organització independent, acordem fer públiques les consideracions següents:

Celebrar la transparència i la participació efectiva dels afiliats en el procés de designació dels candidats a les llistes electorals i la predisposició de tots els aspirants a prioritzar la lluita per la independència, sense desviaments ni claudicacions.

Reiterar el suport a Carles Puigdemont, que encarna la presidència legítima de la Generalitat de Catalunya i la voluntat de fer efectiu el referèndum d’autodeterminació i la proclamació de la República Catalana, d’Octubre del 2017. La seva presència al capdavant de la candidatura serà un factor determinant per tal que la persistència en la lluita per la independència surti reforçada i hegemònica del recompte electoral, per sobre de les opcions que, en nom del pragmatisme, proposen el retorn al reducte autonòmic en espera d’un pacte amb el poder espanyol.

Considerar que Laura Borràs és, entre tots els candidats a representar aquesta opció de confrontació amb Espanya i d’internacionalització de la causa catalana, la més apta per la seva preparació, coratge, compromís social i catalanitat completa.

Manifestar que el procés de primàries no hauria d’esgotar els esforços per sumar a la candidatura de Junts per Catalunya personalitats independents i, si s’escau, altres formacions amb plantejaments coincidents. Així doncs, per a obtenir la victòria que cal, considerem necessari que figurin a les quatre llistes electorals persones de reconegut compromís independentista i d’esquerres d’arreu els Països Catalans.”

A les eleccions del 14-F l’independentisme hi arriba havent de fer front a una disjuntiva: persistir fins a la independència o marxa enrere vers el reducte autonòmic. Junts per Catalunya només tindrà opcions de capgirar les enquestes favorables a ERC si presenta una alternativa creïble i viable al tripartit Esquerra-Comuns-PSC, i la candidatura l’encapçalen Carles Puigdemont i Laura Borràs. Damià Calvet pot ser un bon gestor autonòmic dins d’una estratègia global de conflicte amb el poder estatal (ara, no pas la propera generació) però no representa la necessària transversalitat, condició imprescindible per ser l’opció més votada.

A més, com ja apunta el posicionament d’Independentistes d’Esquerres, cal que la candidatura de Junts per Catalunya incorpori altres opcions que aposten per la via unilateral, com Demòcrates i Solidaritat. No pas el PDECat, que s’ha situat en l’òrbita d’ERC. També caldria sumar representants de l’espai que va representar al seu moment Front Republicà o els promotors de l’agrupació de represaliats i activistes. De fet, caldria aplegar tot el ventall polític que efectivament dóna suport al Consell per la República, llevat d’ERC que hi figura formalment però no fa res per promoure’l ja que la seva prioritat és liquidar Puigdemont i gestionar l’autonomia en espera de temps millors (com si això estigués a la seva mà).

Post Scriptum, 29 de novembre del 2020.

La victòria contundent de Laura Borràs a les primàries per escollir candidat a la presidència de la Generalitat de Junts per Catalunya mereix diverses valoracions: la primera, que ha estat una elecció realment oberta i democràtica que acredita el nou partit de manera coherent amb els principis que propugna i que contrasta amb la designació “a la búlgara” de Pere Aragonès i les altres candidates, les úniques que l’aparell d’ERC ha permès i que demostren fins a quin punt han esdevingut una còpia del PSC. La segona, que de cap manera es pot designar Junts per Catalunya com a post-convergent, ni pel fons ni per les formes, ERC que fa d’aqueixa desqualificació el seu principal argument es troba ara desautoritzada. I, la tercera, que obre la porta a unes llistes integradores amb candidats provinents del sobiranisme cívic -com Joan Canadell- i d’altres formacions -com Demòcrates o Solidaritat-.

Post Scriptum, 7 de desembre del 2020.

Suport als candidats afins a Laura Borràs i als ideals d’Independentistes d’Esquerres en el procés de primàries de Junts per Catalunya. El Consell Nacional d’Independentistes d’Esquerres, des de la nostra perspectiva com a organització independent:

Reiterem el suport a Carles Puigdemont, que encarna la presidència legítima de la Generalitat de Catalunya i la voluntat de fer efectiu el referèndum d’autodeterminació i la proclamació de la República Catalana, d’Octubre del 2017. La seva presència al capdavant és un factor determinant per tal que la persistència en la lluita per la independència surti reforçada i hegemònica, per sobre de les opcions retro-autonomistes.

Cridem a donar suport als candidats d’Independentistes d’Esquerres Irene Negre i Eusebi Campdepadrós (per Tarragona), Jordi Pessarrodona i Josep Sort (per Barcelona), Núria Marín Casas (per Lleida), Salvador Vergés (per Girona) i els afins a Laura Borràs que representen els ideals de confrontació amb Espanya, priorització de la independència i millora de les condicions de vida i de treball.

Manifestem que el procés de primàries no hauria d’esgotar els esforços per sumar a les candidatures de Junts per Catalunya persones de reconegut compromís independentista i d’esquerres d’arreu els Països Catalans i, si s’escau, altres formacions amb plantejaments coincidents.

Finalment, volem denunciar de nou la repressió espanyola en no concedir el tercer grau als presos i preses independentistes i volem constatar que s’han esperat a fer-ho després de l’aprovació dels PGE, per tal de no posar en dificultat el vot favorable d’alguns.

Post Scriptum, 15 de desembre del 2020.

Valoració de la segona volta del procés de primàries de Junts per Catalunya. El Consell Nacional d’Independentistes d’Esquerres, des de la nostra perspectiva com a organització independent, fem la valoració següent de les eleccions de segona urna de les primàries de Junts per Catalunya:

1.- Considerem que la transparència del procediment que se segueix per a la confecció de les candidatures, així com l’alta participació de candidats i votants, és una pràctica que dóna credibilitat al projecte polític i que contrasta amb el sistema de cooptació comú a la majoria
d’altres partits.

2.- Valorem molt satisfactòriament que dos afiliats a Independentistes d’Esquerres, Eusebi Campdepadrós i Salvador Vergés, hagin estat els tercers més votats a les circumscripcions de Tarragona i Girona, respectivament. I que els també afiliats Irene Negre i Jordi Pesarrodona estiguin situats també en llocs destacats per ser escollits.

3.- Estimem que, per tal de completar la transversalitat ideològica i la suma de personalitats referents de les diverses tradicions d’esquerres del conjunt dels Països Catalans, caldrà fer un esforç d’obertura en la tercera fase de confecció de les llistes, amb l’objectiu que les candidatures de Junts per Catalunya assoleixin la posició de força capdavantera de l’independentisme, en les eleccions del 14 de febrer vinent. Per fer efectiva la República Catalana.

Post Scriptum, 7 de gener del 2021.

Personalment, el resultat de la tercera tongada de les primàries de Junts per Catalunya trobo que ha alterat injustificadament el de la segona urna en casos puntuals: que Irene Negre passi de la quarta posició a la sisena a Tarragona i Jordi Pesarrodona de la tretzena a la trenta-tresena no té explicació raonable políticament. Ceratment la direcció està habilitada per ordenar els llocs restants de les candidatures però en aqueixos casos no s’ha tingut en compte l’aportació a la transversalitat que aqueixes dues persones representen. Estic d’acord en sumar Demòcrates, MES i Solidaritat, però trobo que no s’ha fet prou esforç per arribar a l’espai que va representar al seu dia el Front Republicà, ni s’han incorporat personalitats independents de clara trajectòria esquerrana i patriòtica i d’arreu dels Països Catalans. Ans al contrari, s’ha primat incomprensiblement a Neus Munté en un lloc honorífic de tancament, quan personifica el pacte Junts/PSC a la Diputació de Barcelona, incompatible amb l’estratègia de Junts per Catalunua d’alertar de les conseqüències d’un tercer tripartit ERC/PSC/Comuns.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!