New York Times: el “Pravda” del periodisme progressista políticament correcte

Fa un parell d’anys, em va caure a les mans un exemplar del New York Times del 16 de maig concretament, que encara conservo amb el propòsit d’algun dia fer un comentari sobre la portada i les reflexions que em va suscitar. Em va sobtar que la primera plana inclogués una foto central d’un miting d’Hesbol·là amb un comentari laudatori de la potència d’aqueixa organització islamista xiïta, acompanyada d’un article de l’analista en política internacional Ben Hubbard favorable a la geoestratègia iraniana i, per arrodonir-ho, un article de Michelle Goldberg titulat significativament “A spectacle of arrogance in Jerusalem”.

No em veia amb cor de fer un punt prou argumentat per sostenir les crítiques que volia expressar respecte de la línia editorial i informativa d’aqueix prestigiós mitjà nord-americà que llegeixo només de tant en tant. Però he anat aplegant elements suficients i opinions d’altri per poder escriure raonadament el meu parer contari al periodisme progressista políticament correcte que combat de manera ferotge les mancances dels líders de les societats obertes occidentals, sense aplicar els mateixos criteris quan es tracta dels règims totalitaris.

Defenso el periodisme de combat, sempre per la llibertat de les persones i els pobles, però discrepo dels mitjans que subordinen el principi deontològic de la veracitat i el rigor informatiu a l’establiment de l’ordre ideològic que propugnen. I aqueixa inversió fonamental s’està donant al NYT, fundat en la tradició jueva liberal, universalista, arrelada en el pensament polític que ha afaiçonat les societats obertes occidentals il·luminant el món amb la llumanera de la llibertat. Els periodistes «liberals» que defensaven per sobre de tot la llibertat d’expressió estan en vies de desaparició, substituïts per una nova generació de periodistes/militants. Aqueix és un fenomen perceptible també en diaris d’esquerres com Libération (propietat d’un empresari jueu), a França, que comparteix suplements del NYT o Haaretz, a Israel, (que ara ha vist elevat el seu corresponsal a París a la categoria de director de Libération).

Fa un any, concretament el 13 de juny, l’assagista Antoine Menusier s’interrogava a les pàgines de Le Figaro sobre la decisisó del New York Times d’aturar la inclusió de dibuixos acompanyants articles polítics, arran d’una caricatura de caràcter antisemita de Donald Trump que va acabar retirant: «L’Occidental New York Times dans le piège de son politiquement correct». En resum, criticava el NYT per renunciar als valors occidentals en nom d’allò que hom anomena políticament correcte segons el pensament progressista abstracte i banal.

Fa una setmana el NYT va decidir que a partir d’ara el llibre d’estil del diari inclourà el precepte d’escriure per referir-se als ciutadans afro-americans Black amb majuscules. I per refeir-se als asiàtics o als jueus no ? D’això se’n diu antiracisme arbitrari i ideològicament sectari.

Fa quatre dies aqueix article frapant al The Times of Israel explicava el cas de la periodista Bari Weiss: Une éditorialiste juive quitte le NYT, des collègues l’ont qualifiée de « nazie »: Bari Weiss, une éditorialiste et journaliste juive qui a été une espèce de paratonnerre pour les critiques de gauche, a démissionné du New York Times.

Auteure d’un récent livre très controversé sur l’antisémitisme, Bari Weiss a annoncé sa démission dans une lettre à l’éditeur du New York Times, A.G. Sulzberger, publiée sur son site web mardi matin. Elle écrit que le journal était devenu un lieu où « la curiosité intellectuelle – sans parler de la prise de risque – est désormais un handicap » et affirme avoir été victime d’intimidation de la part de collègues qui n’étaient pas d’accord avec les idées qu’elle avançait dans ses éditos et sur Twitter.

« Ils m’ont traitée de nazie et de raciste ; j’ai appris à repousser les commentaires sur le fait que j’écrive ‘une fois de plus sur les Juifs’ », dénonce-t-elle. « Plusieurs collègues perçus comme étant amicaux avec moi ont été harcelés par des collègues. Mon travail et mon caractère sont ouvertement dévalorisés sur les chaînes Slack de l’entreprise… Je ne suis pas une experte juridique. Mais je sais que c’est mal ».

Abans d’ahir, Le Figaro publicava aqueix article que he adoptat per titular l’apunt: Mathieu Bock-Côté: Le New York Times, «la “Pravda” du progressisme américain», on explica els prolegòmens del cas Weiss:

“Le New York Times passe pour le titre le plus prestigieux de la presse outre-Atlantique, incarnant l’aristocratie du journalisme américain. On lui prête une intelligence exceptionnelle pour raconter et décrypter l’époque et le cours des événements. Pourtant, en 2016, le NYT s’est montré ébaubi devant la victoire de Donald Trump, qu’il n’avait même pas été capable d’imaginer, tant cette possibilité lui semblait absurde. Une inquiétude est apparue dans la direction: se pourrait-il que le quotidien soit déconnecté de la société avec laquelle il prétend entretenir un lien privilégié?”

Per axplicar les raons de fons d’aqueixa tendència trobo encertat reproduir aqueixos paràgrafs d’un article d’Yves Mamou abans d’ahir a Causeur “Les soutiens idéologique et pécuniaire surprenants de « Black lives matter », analitzant el capteniment ideològic de les grans empreses occidentals (sovint dirigides per jueus progressistes), feia aqueixa reflexió frapant:

Cory Maks, chercheur en sciences politiques et maitre de conférences à l’Université George Washington, constate depuis 2008 une augmentation spectaculaire de l’activisme des grandes entreprises sur ces sujets liés à la race, à l’immigration et aux droits des LGBT. Il explique ce phénomène par le fait que les dirigeants des grandes entreprises sont issus de l’élite riche traditionnellement plus progressiste socialement que les pauvres. Cette élite progressiste a tendance à utiliser le pouvoir économico-politique de leurs entreprises en faveur de buts qui vont « bien au-delà des intérêts économiques de cette entreprise ». L’action des patrons de Twitter, Amazon, Apple, Netflix et de bien d’autres apporte la preuve que cette élite économique a une idéologie politique personnelle à promouvoir.

Dans un article intitulé « Les sauveurs blancs de l’Amérique » publié sur tabletmag.com, le chercheur Zach Goldberg montre que sur les questions de justice raciale et de justice sociale, « les progressistes blancs sont touchés par un progressisme si radical qu’ils sont aujourd’hui le seul groupe démographique d’Amérique à afficher un parti-pris qui place les intérêts d’autres groupes ethniques au-dessus des intérêts de leur propre groupe ethnique ». Goldberg estime que les progressistes blancs américains font aujourd’hui passer les intérêts des minorités de couleur et des immigrants avant leurs propres intérêts et avant l’intérêt des Etats-Unis eux-mêmes.”

Les noves elits jueves són antisionistes i cosmopolistes i aspiren inconscientment a fer realitat els propòsits del jove Marx plasmats a l’assaig primefrenc “Sobre la qüestió jueva” (veure la ressenya de l’obra de Pierre-André Taguieff que tracta aqueixa matèria). Una humanitat deslliurada d’identitats ètniques i nacionals on desapareixi la culpa originària dels jueus i el seu model de civilització sacrificant-se en pro de les cultures víctimes d’aqueixa hegemonia materialitzada en el capitalisme modern.

Certament, aqueixa raó profunda escapa als periodistes europeus militants del progressisme políticament correcte que només arriben a capir la superficialitat de la mentalitat que creuen compartir. El periodista francès Brice Coutourier ja ho va explicar fa uns quants anys. A Catalunya, ningú (llevat de Vicent Partal si s’ho proposa) és capaç de fer fa una lectura crítica i autocrítica dels prejudicis ideològics hegemònics als mitjans nostrats.

Post Scriptum, 21 de juliol del 2020.

Céline Pina rebla el clau avui a Le Figaro: «Le New-York Times qui était un journal de référence devient un symbole du totalitarisme bien-pensant».

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *