Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

29 de novembre de 2020
0 comentaris

El poble oromo, l’integrisme etíop i el neo-colonialisme comunista xinès

A Abiy Ahmed, va ser-li atorgat l’any passat el Premi Nobel de la Pau, malgrat que entre els seus mèrits no figura pas la de ser un pacificador dels múltiples conflictes ètnics que corsequen Etiòpia. Vist de Catalunya estant, La Vanguardia publicava el 28 de març del 2018 aqueixa semblança d’un jove aspirant a primer ministre d’Etiòpia: Abiy Ahmed, un joven oromo como futuro primer ministro para apaciguar Etiopía.

El fet que ell mateix sigui membre del poble oromo tampoc no ha estat un factor prou fort per tal que apaivagui la repressió que s’exerceix contra la reivindicació dels drets nacionals d’aqueixa comunitat, com analitza Pierre Lacroix en un afrticle del 20 de gener passat: “Ethiopie, entre tensions ethniques et régionalismes : le cas Oromo”, aparegut al bloc Les Yeux du Monde. Per la seva part, Le Monde del primer de juny publicà aqueix article punyent: L’Ethiopie d’Abiy Ahmed n’est pas en paix.

Avui, James M. Dorsey publica al BESA Center aqueixa anàlisi geoestratègica sobre el conflicte en curs entre el poder central i el Tigré: “Conflict in Ethiopia Extends Greater Middle East’s Arc of Crisis.

Etiòpia és un estat reviscolat darrerament gràcies a les ingents inversions xineses que fan d’aqueix estat africà un dels peons clau de la seva expansió pels continent africà, on hi exporta el seu model totalitari de control social i desenvolupament econòmic.

Post Scriptum, 26 de juny del 2021.

Editorial de Le Monde, avui, L’Ethiopie en danger d’implosion: Depuis novembre 2020, le premier ministre du pays, Abiy Ahmed, Prix Nobel de la paix 2019, mène dans la région septentrionale du Tigré une opération de « restauration de l’ordre » face à la dissidence qui se traduit par des massacres, des viols et une famine organisée. Plus que d’un nouvel empereur, l’Ethiopie a besoin du retour de la paix.

Post Scriptum, 28 de juliol del 2021.

Louis-Marie Bonneau publica a la revista Conflits aqueix article punyent: “Civils et religieux chrétiens victimes du conflit du Tigré en Éthiopie.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!