Societats obertes, nous models autoritaris i revoltes democràtiques

Europa després de la caiguda del Mur de Berlín ara fa trenta anys sembla en declivi arran de la pèrdua de confiança en el model de societats obertes occidentals que va permetre el triomf ideològic, ètic i polític sobre el comunisme soviètic. El sistema burocràtic i economicista imperant a la Unió Europea és incapaç de bastir un projecte renovat de llibertat i prosperitat assumit com a propi pels pobles que la integren. Al si de la UE guanyen influència els models autoritaris rus i xinès, alhora que reneixen moviments feixistes, antisionistes i apareix el totalitarisme islamista.

Mentre Rússia i, sobretot, Xina guanyen aliats al si de molts estats europeus omplint el buit que deixa el replegament dels EUA que defensa la seva hegemonia global front a l’eix xino-rus, al si de l’espai geopolític dominat per aqueixes potències tardo-comunistes irrompen moviments populars democràtics que posen en qüestió els règims autoritaris que els oprimeixen. Hong Kong és el cas més puixant però també ho és l’oposició a l’autocràcia de Putin a Rússia, ambdós moviments sense suport efectiu des d’Europa i només expectants de rebre l’ajuda dels EUA, si a aqueix li convé.

Els Estats Units d’Amèrica han renunciat en els mandats dels presidents Obama i Trump a defensar els principis constitucionals del seu sistema polític més enllà de les seva àrea d’influència immediata i s’han avingut a les pressions de Xina i Rússia per acceptar la continuïtat del règim genocida d’Al-Assad a Síria i abandonar el poble kurd als estats islamistes que l’esquarteren. Aqueix capteniment comporta, com assenyala Yigal Carmon, que sense principis no hi ha dignitat, ni poder de dissuasió, com s’està comprovant en el paper minvant dels EUA al Pròxim Orient.

Malgrat la fallida moral dels EUA com a referent global d’un sistema de llibertat pels pobles sotmesos a règims totalitaris, com assenyala James M. Dorsey en un report recent, publicat el 17 d’aqueix mes als Perspectives Papers número 1.346 del BESA Center, les protestes en curs a Algèria, Iran, Kurdistan, Hong kong, tenen com a enemic prioritari els règims sostinguts per Xina i Rússia: “Global Protest: Russia and China Risk Ending Up on the Wrong Side of Hustory”.

Vistos de Catalunya estant els canvis en curs en el repartiment geopolític global entre les grans potències cal situar la causa nacional catalana del costat de les societats obertes occidentals, malgrat momentàniament la Unió Europea sigui ens adversa i sostingui la repressió del règim espanyol. El model de societats obertes occidentals s’ha de redefinir i rearmar moralment i políticament front als totalitarismes d’antany i els nouvinguts i en aqueixa tasca l’independentisme català hi té molt a dir ja que la credibilitat democràtica d’Europa es juga també a Catalunya.

Post Scriptum, 9 de desembre del 2019.

Avui fa sis mesos del començament de l’actual tongada de manifestacions a Hong Kong que ha comportat que el moviment democràtic hagi obtingut un èxit electoral absolut a les eleccions locals del proppassat 24 de novembre. També fa npou mesos que d’ençà el 2 de febrer el demòcrates algerians es manifesten cada divendres havent estroncat els plans del poder per perpetuar el règim fallit que malda per persistir mitjançant les eleccions p’residencials de diumenge vinent. Dos excemples de persistència que els independentistes catalans haurien de tenir en compte en lloc de fer la puta i la ramoneta amb Pedro Sánchez.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *