Netanyahu converteix les eleccions en un referèndum sobre l’expansió de la sobirania israeliana

Aqueix vespre Benjamin Netanyahu ha fet un anunci de campanya que capgira el sentit de les eleccions a la Knesset del proper 17: si és escollit es compromet a estendre la sobirania de l’Estat d’Israel a tots els assentaments jueus de Judea i Samària, (altrament dit Cisjordània).

D’ençà la guerra dels Sis Dies de l’any 1967, quan Israel va vèncer Síria, Jordània i Egipte i va recuperar territoris que li havien estat assignats per la partició de l’ONU de l’any 1947 i en va conquerir d’altres, la definició dels seus límits territorials és una qüestió pendent atesa la falta d’acord de pau regional.

Israel té tota la legitimitat per annexionar-se els Alts del Golan per raons existencials atès que Síria, amb qui encara està formalment en guerra, ha esdevingut un protectorat iranià. Jordània i Egipte van renunciar a Cisjordània i Gaza quan van signar la pau amb Israel i la fallida dels acords d’Oslo amb els palestins d’aqueixos territoris han cronificat el problema. La retirada unilateral de Gaza no ha servit a la pau sinó a l’obertura d’un front permanent de guerra des que Hamas en va foragitar l’ANP.

La proposta de Netanyahu té arguments jurídics i polítics que la justifiquen però formulada d’aqueixa manera esdevé una fractura interna a la mateixa societat israeliana enlloc de ser una solució estratègica. El fet que coincideixi amb la destitució de John Bolton com a conseller de Seguretat Nacionals dels EUA i que la publicació del pla de pau del president Trump estigui prevista per immediatament després de les eleccions israelianes pot haver precipitat els esdeveniments.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *