1994: genocidi a Ruanda

Avui fa vint-i-cinc anys començava el genocidi de Ruanda, principalment, contra l’ètnia tutsi per part dels hutus fanatitzats pel ressentiment acumulat al llarg de dècades de dominació en època colonial, com expliquen documentadament avui a Vilaweb, Seda Hakobyan i Alexandre Solano.

Hi ha dugues qüestions significatives poc tractades mediàticament: La primera és la qüestió encara no aclarida de la responsabilitat francesa per connivència amb el govern ruandès que va perpetrar el genocidi durant l’etapa de mandat presidencial de François Mitterrand (una hipòtesi plantejada per l’analista Frédéric Encel al seu article “François Mitterrand et le génocide des tutsis rwandais“, publicat dins el dossier que la revista Controverses hi ha dedicar al número 6, corresponent al novembre de l’any 2007.

El president Emmanuel Macron ha promès obrir els arxius francesos sobre aqueix genocidi per mirar d’esvair la responsabilitat de l’Estat com explica Laura Andrieu en aqueix article publicat abans d’ahir per Le Figaro: “25 ans après, des questions en suspens”.

La segona observació és la mútua solidaritat entre Israel i l’actual govern democràtic de Ruanda, dos pobles que han estat víctimes de genocidi al segle XX i que hores d’ara són nacions renaixents.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *