Front Republicà: cal un vot republicà, de ruptura i radicalment democràtic

Avui s’ha fet públic el manifest de la candidatura Front Republicà integrada per Poble Lliure, Som Alternativa i Pirates de Catalunya que es presenta a les eleccions espanyoles del 28 d’abril vinent.

Aqueixa iniciativa de darrera hora, però ben legítima, s’explica per la impossibilitat de bastir una única candidatura independentista com havien proposat la Crida Nacional per la República i l’Assemblea Nacional Catalana. I, en darrer terme, és sobretot la constatació de la inexistència d’una estratègia cívica-política-institucional unitària des de l’endemà mateix del referèndum d’autodeterminació del primer d’octubre del 2017.

El cicle electoral que comença el 28 d’abril i es clou el 26 de maig s’afronta en ordre dispers: d’una banda, Junts per Catalunya ha superat les reticències del sector del PDECat refractari al lideratge que marca el president Puigdemont, d’altra banda, ERC hi veu l’oportunitat de ser la força més votada sense que això comporti que vulgui encapçalar el procés independentista, ans al contrari aturar-lo per fer un tercer tripartit. Esquerra es disputa l’electorat dels Comuns i dóna per perduts sectors que malden per la unitat d’acció amb Junts per Catalunya creient que així eixampla la base electoral.

La CUP haurà de gestionar la divergència estratègica amb Poble Lliure que reflecteix al seu si la pugna de prioritats entre anticapitalistes i independentistes. L’abstenció de la CUP a les eleccions espanyoles i europees limita la seva progressió com a projecte específic i retarda l’entesa amb les altres formacions independentistes. La constitució precipitada del Front Republicà no fa preveure uns resultats significatius, però seran un toc d’alerta cap a la necessària recomposició de la correlació de forces al si de l’independentisme. Els plantejaments del Front Republicà no estan lluny dels de la Crida Nacional per la República, de fet Poble Lliure participa efectivament al Consell per la República (a diferència d’ERC que només fa de figurant).

Post Scriptum, 24 de març del 2019.

Coincideixo plenament amb l’editorial d’avui de Vicent Partal a Vilaweb: “La importància del Front republicà“.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *