Anotacions arran del quarantè aniversari de la revolució islàmica iraniana (1979-2019)

L’any vinent en fa quaranta que la revolta contra el Xa de Pèrsia (encapçalada en gran part pels Mujahidin del Poble que ara continuen la lluita contra el règim dels aiatol·là) va desembocar en la instauració d’una dictadura teocràtica xiïta. Des d’Israel hom observa atentament la situació interna iraniana i les capacitats de subsistència del règim:

Segons Raz Zimmt, analista de l’Institute for National Security Studies en un article publicat el 19 d’aqueix mateix mes: “A year of Protests in Iran: Situation Assessment”, conclou: “En résumé, l’aggravation de la crise économique ainsi que les problèmes fondamentaux auxquels la République islamique fait face, sont porteurs d’un renforcement de la contestation. Toutefois, cette aggravation ne constitue pas une menace pour la stabilité du régime, sauf s’il échoue à résoudre ses faiblesses fondamentales, analysées plus haut. À ce stade, il semble que le régime ne puisse empêcher la poursuite de la manifestation, mais les manifestants sont également incapables d’ébranler les fondements du régime.” Per la seva part Freddy Eytan, director del CAPE de Jerusalem, hi va publicar el proppassat 20 aqueix article editorial: “40 ans après, vers a fin du régime des ayatollahs ?”.

Post Scriptum, 15 de gener del 2019.

Farhad Rezaei publica avui als Perspectives Paper número 1.064 del BESA Center aqueix report: “Iran and the Taliban: A Tactical Alliance ?

Post Scriptum, 1 de febrer del 2019.

Jonathan Spyer ha publicat avui al Jerusalem Post una anàlisi en profunditat sobre l’estratègia de penetració (demogràfica, religiosa, econòmica i militar) a Síria capaç de prosperar malgrat la superioritat aèria i d’intel·ligència israeliana: “Iran’s strategy for control of Syria”.

Post Scriptum, 11 de febrer del 2019.

Freddy Eytan publicà el proppassat 3 d’aqueix mes avui aqueix article al CAPE de Jerusalem: “Depuis 40 ans, le culte de la mort est omniprésent en Iran”. I, avui, el mateix centre publica un informe sobre “L’industrie de l’armement des ayatollahs et la déstabilisation du régime islamique”.

El politòleg Alexandre del Valle publica avui a Le Figaro un article sintètic quan s’escau precisament el quarantè aniversari de la proclamació de la República Islàmica a l’Iran: “Le régime iranien ne survivra que s’il renonce à son expansionnnisme et s’il combat la corruption”.

Post Scriptum, 24 de juny del 2019.

Enguany, coincidint amb el quarantè aniversari de l’accés al poder de l’actual teocràcia iraniana, el règim islamista xiïta està en condicions d’assolir la categoria de potència nuclear mercès a la cobertura de Rússia, Xina i la UE que bloquen els esforços dels EUA i Israel per evitar-ho. Raphael Ofek, tinent coronel a la reserva de les FDI, ho exposa en aqueix report, “Iran Is Very Close to the Nuclear Threshold”, publicat avui pels Perspectives Paper, número 1.207, del BESA Center.

Post Scriptum, 22 de novembre del 2019.

La revolta que ja dura una setmana a l’Iran ha costat la vida a més de 250 persones, hi ha hagut 3.000 ferits i més de 7.000 detinguts segons informa el Consell Nacional de la Resistència Iraniana. La repressió del règim és brutal (com amb els xiïtes dissidents l’Iraq) i ha estat el primer estat del món que ha aconseguit bloquejar totalment l’accés a internet durant quatre dies, un èxit sense precedents entre tots els estats autoritaris del món, com assenyala avui The Times of Israel.

Post Scriptum, 23 de desembre del 2019.

El quarantè aniversari de la presa del poder pels integristes islàmics xiïtes ha resultat un bany de sang amb més de mil cinc cents morts i milers de ferits i detinguts arran de la repressió del règim d’ençà a meitat de novembre va esclatar la revolta contra el cost de la vida. Mansoureh Galestan va publicar al web del Consell Nacional de la Resistència Iraniana el proppassat 4 d’aqueix mes una anàlisi panoràmica sobre les causes profundes de l’aixecament popular en curs: “Les manifestations en Iran et en Irak: Liens, racines et perspectives”.

Post Scriptum, 9 de març del 2020.

Avui, l’edició en francès del Conseil National de la Resistance d’Iran publica un report sobre les causes i els efectes de l’expansió del Coronavirus en aqueix país dominat per la incompetència i la follia del règim teocràtic islamista: “La crise du coronavirus en Iran: bilan exhaustif”.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *