Anotacions arran del quarantè aniversari de la revolució islàmica iraniana (1979-2019)

L’any vinent en fa quaranta que la revolta contra el Xa de Pèrsia (encapçalada en gran part pels Mujahidin del Poble que ara continuen la lluita contra el règim dels aiatol·là) va desembocar en la instauració d’una dictadura teocràtica xiïta. Des d’Israel hom observa atentament la situació interna iraniana i les capacitats de subsistència del règim:

Segons Raz Zimmt, analista de l’Institute for National Security Studies en un article publicat el 19 d’aqueix mateix mes: “A year of Protests in Iran: Situation Assessment”, conclou: “En résumé, l’aggravation de la crise économique ainsi que les problèmes fondamentaux auxquels la République islamique fait face, sont porteurs d’un renforcement de la contestation. Toutefois, cette aggravation ne constitue pas une menace pour la stabilité du régime, sauf s’il échoue à résoudre ses faiblesses fondamentales, analysées plus haut. À ce stade, il semble que le régime ne puisse empêcher la poursuite de la manifestation, mais les manifestants sont également incapables d’ébranler les fondements du régime.” Per la seva part Freddy Eytan, director del CAPE de Jerusalem, hi va publicar el proppassat 20 aqueix article editorial: “40 ans après, vers a fin du régime des ayatollahs ?”.

Post Scriptum, 15 de gener del 2019.

Farhad Rezaei publica avui als Perspectives Paper número 1.064 del BESA Center aqueix report: “Iran and the Taliban: A Tactical Alliance ?

Post Scriptum, 1 de febrer del 2019.

Jonathan Spyer ha publicat avui al Jerusalem Post una anàlisi en profunditat sobre l’estratègia de penetració (demogràfica, religiosa, econòmica i militar) a Síria capaç de prosperar malgrat la superioritat aèria i d’intel·ligència israeliana: “Iran’s strategy for control of Syria”.

Post Scriptum, 11 de febrer del 2019.

Freddy Eytan publicà el proppassat 3 d’aqueix mes avui aqueix article al CAPE de Jerusalem: “Depuis 40 ans, le culte de la mort est omniprésent en Iran”. I, avui, el mateix centre publica un informe sobre “L’industrie de l’armement des ayatollahs et la déstabilisation du régime islamique”.

El politòleg Alexandre del Valle publica avui a Le Figaro un article sintètic quan s’escau precisament el quarantè aniversari de la proclamació de la República Islàmica a l’Iran: “Le régime iranien ne survivra que s’il renonce à son expansionnnisme et s’il combat la corruption”.

Post Scriptum, 24 de juny del 2019.

Enguany, coincidint amb el quarantè aniversari de l’accés al poder de l’actual teocràcia iraniana, el règim islamista xiïta està en condicions d’assolir la categoria de potència nuclear mercès a la cobertura de Rússia, Xina i la UE que bloquen els esforços dels EUA i Israel per evitar-ho. Raphael Ofek, tinent coronel a la reserva de les FDI, ho exposa en aqueix report, “Iran Is Very Close to the Nuclear Threshold”, publicat avui pels Perspectives Paper, número 1.207, del BESA Center.

Post Scriptum, 5 d’octubre del 2019.

L’expansionisme iranià sembla indeturable: la revolta en curs a l’Iraq contra el govern està promoguda per la comunitat xiïta -segons alerta avui Debka- que hi veu la manera d’accedir al poder i esdevenir una peça més de la cadena iraniana que va de l’ïndic al Mediterrani.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *