Primàries per la República, Crida Nacional per la República i ERC

El proppassat 14 de juny va aparèixer publicat el Manifest Per unes Primàries per la República de Catalunya:

“L’1 d’octubre, el poble de Catalunya va decidir autodeterminar-se. El 3 d’octubre, el 8 de novembre, el 7 i el 21 de desembre ho vam tornar a demostrar superant la repressió i l’ocupació de l’Estat espanyol.

Malgrat la voluntat i la resistència del poble català, encara no hem fet efectiu el mandat de l’1-O. Sovint, massa sovint, la voluntat ciutadana ha superat la capacitat dels partits polítics.

Ara ens trobem en un moment transcendental de la nostra història i les properes eleccions municipals es presenten com una gran oportunitat per treure’ns la cotilla que implica la situació política actual i per organitzar-nos de nou, des de la base, per assolir el nostre objectiu final. D’altra banda, cal tenir present que s’ha demostrat que l’independentisme és d’arrel popular i amb voluntat d’acció política sobretot als municipis i als barris, que és on trobem la defensa heroica dels col·legis i de les urnes de l’1-O.

Per això, en el context de les properes eleccions municipals del 2019, creiem que hem de crear una plataforma que coordini i ajudi totes les iniciatives ciutadanes que vulguin promoure llistes als seus municipis, sota el principi de candidatures escollides per primàries o processos participatius entre tota la ciutadania, per dur a terme el mandat popular de l’1 d’octubre.

Apoderem-nos tots, ciutadans i ciutadanes de Catalunya, com a subjectes de l’acció política present i futura del nostre país.

Aprofitem les properes eleccions municipals per fer el primer pas cap a la República de Catalunya, fent que l’apoderament ciutadà sigui el més gran possible, obrint les llistes electorals a tots aquells ciutadans i ciutadanes que vulguin proposar-se com a candidats/es i a tots aquells i aquelles que vulguin decidir directament qui els ha de representar, fent candidatures que neixen com la millor expressió de la voluntat ciutadana defensada des de l‘1 d’octubre.

Per tot això, Primàries per la República ens constituïm per:

1 Dur a terme, des dels municipis, de manera irrenunciable, el mandat de l’1 d’octubre i exercir el control del territori per defensar la República de Catalunya.

2 Defensar, des dels municipis, les institucions catalanes, el Parlament i el Govern de Catalunya, en l’acompliment del mandat de l’1 d’octubre.

3 Actuar com a coordinadora de candidatures per a les eleccions municipals del 2019.

4 Facilitar a la ciutadania, com a Coordinadora de Primàries per la República de Catalunya, l’estructura necessària de serveis tècnics, logístics i assessorament perquè pugui escollir directament, amb un procés independent i sense filtres, els candidats i les candidates a representar-nos en les properes eleccions municipals del 2019.

Els principis d’ètica política de les candidatures es fonamentaran en promoure l’apoderament dels ciutadans per escollir els candidats i les candidates de les llistes a les eleccions municipals del 2019, mitjançant l’elecció directa per primàries o processos participatius oberts a tota la ciutadania.

L’acceptació d’aquests compromisos i valors polítics emanats del mandat del poble de Catalunya rep el nom de Segell Republicà. En cas d’acceptació, els ciutadans i les ciutadanes es comprometen a formar part i a col·laborar en el procés de Primàries per la República en els termes exposats en aquest Manifest, i a seguir els procediments del seu Reglament i de les altres directrius associades per tal d’aconseguir un procés d’elecció just, net, transparent i democràtic.

Per tot això, la Coordinadora de Primàries per la República de Catalunya crida la ciutadania a bastir llistes transversals, a través de primàries, per escollir els candidats i les candidates per als pobles, viles i ciutats del país, i convertir les eleccions municipals de 2019 en el primer pas efectiu de la República de Catalunya.”

Aqueix manifest respon a la necessitat de relligar el sobiranisme cívic que als darrers anys ha estat el motor del procés independentista a la representació institucional que monopolitzen els partits que s’han presentat a les eleccions amb programes que després no hi ha mecanismes social de supervisar-ne el compliment.

D’entrada, les primàries són un mecanisme participatiu per evitar el sectarisme partidista característic dels aparells derivats del sistema partitocràtic del règim del 1978 però que necessiten de l’avinença del partits disposats a bastir candidatures unitàries. Dissortadament no és ara el cas dels partits independentistes ERC i PDECat, que opten per mantenir candidatures pròpies (o en el cas dels post-convergents sota la novedosa denominació de Junts per Catalunya), fet del qual se’n ha derivat que els promotors de les primàries (amb el suport explícit de l’ANC) hagin esdevingut -almenys a Barcelona- una opció competidora amb els partits esmentats.

Però, a més, l’esperit fundacional de la Crida Nacional per la República hauria de coincidir amb el que mou als promotors de les Primàries per la República, però no és pas així, essent la resultant que aqueixos dos moviments renovadors respectes del PDECat i ERC acaben competint entre ells sense aconseguir, aqueixes quatre opcions, confluir en llistes unitàries i transversals.

La Crida encapçalada per Carles Puigdemont no es concretarà en candidatures municipals, (potser sí a les europees), i haurà de donar suport a les llistes locals de Junts per Catalunya que seran més àmplies que les capacitats actuals del PDECat. Per tant, probablement, la marca JuntsxCat es consolidarà sobre el terreny i haurà de ser tinguda en compte en la recomposició pendent i urgent del conjunt de l’espai polític independentista.

Finalment, el manifest fet públic avui per un seguit de militants d’ERC en pro de la unitat i la unilateralitat és un repte estratègic a l’actual direcció liderada per Junqueras/Sol que té el sectarisme per senyal d’identitat a manca d’altra línia clara i que segons com reaccioni posarà en qüestió el paper predilecte que el poder mediàtic i fàctic atorga a ERC.

Post Scriptum, 24 d’abril del 2019.

Abans d’ahir es va fer públic que Clara Ponsatí, consellera a l’exili i candidata de Junts per Catalunya a les eleccions europees del 26 de maig vinent, ocuparà el darrer lloc a la candidatura Barcelona és capital promoguda pel moviment de les Primàries. Trobo que són opcions complementàries i una mostra de la diversitat i la regeneració que ha de caracteritzar l’independentisme català.

Post Scriptum, 10 de maig del 2019.

Seda Hakobyan i Alexandre Solano publiquen avui a Vilaweb un article panoràmic sobre “Primàries Catalunya culmina el projecte amb 121 candidatures municipals”.

Post Scriptum, 9 de juny del 2019.

Dissortadament, la iniciativa de les Primàries Republicanes no ha reeixit electoralment a les municipals del proppassat 26 de maig. El tercer intent crear un espai polític independentista basat en la regeneració democràtica del país tampoc ha resultat, com anteriorment van fallar (Reagrupament) o de vida efímera (Solidaritat). Les causes són diverses: els promotors no han estat a l’alçada de les expectatives creades i els valors que representen no són prioritaris socialment. La distància entre els plantejaments teòrics (especialment els eleborats rigorosament pel jurista Jordi Jaria) i les conjuntures polítiques on s’apliquen s’ha demostrat massa gran. I, per contra, la partitocràcia que impregna el PDECat i ERC és un dels esculls interns que distorsiona el procés independentista, però no és penalitzada per la ciutadania.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *