Israel: projecte de llei sobre la lleialtat cultural

El projecte de llei presentat pel govern Netanyhau al Parlament ha estat admès a tràmit enmig de controvèrsies jurídiques i polítiques sobre la procedència de negar el finançament públic a les expressions artístiques que neguen el caràcter jueu i democràtic de l’Estat d’Israel, inciten a la violència, el racisme i menyspreen els símbols nacionals.

El fons del problema rau en el regirament d’una part significativa de les elits universitàries, artístiques i intel·lectuals jueves israelianes contra les bases fundacionals de l’Estat d’Israel i el patriotisme jueu assumit els postulats de l’antisionisme occidental tot defensant, per contra, la creació de l’Estat de Palestina. Aflora l’autoodi jueu, tan antic com l’antisemitisme i que és la causa de les conversions a altres religions, l’assimilació a d’altres identitats o la renuncia en pro d’una abstracció totalitària com el comunisme (cas Trotski o Roza Luksemburg, entre d’altres).

L‘aversió a la identitat nacional en nom del multiculturalisme i el progressisme abstracte i banal és un fenomen polític euro-occidental (del qual a Catalunya en tenim mostra abundant) que és en retrocés a centre-Europa, on ressorgeixen els nacionalismes identitaris menyspreats per les elits (falsament) cosmopolites que lideren la Unió Europea. Està per veure quina és l’evolució d’aqueixes tendències polític-culturals que de manera específicament punyent emergeixen també a Israel i com el debat sobre aqueixa llei hi impacta.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *