Conflictes ètnics a l’Iran: kurds, àrabs i balutxis

Atemptat del proppassat dissabte contra una desfilada dels Guardians de la Revolució a Ahvaz ha tingut un gran impacte multidimensional no solament a l’Iran sinó en els diversos fronts oberts a escala regional. Pel que fa a la situació interna, el règim teocràtic xiïta ha de fer front al descontentament de la població per causes soci-economiques i especialment a tres conflictes ètnics: els kurds, els àrabs i el balutxis que lluiten des de fa dècades contra l’estat integrista que exerceix la dominació de la majoria persa.

James M. Dorsey va publicar el proppassat 26 d’agost aqueix report als Perspectives Paper número 931, del Begin-Sadat Center, sobre les protestes de les minories ètniques sotmeses al règim dels aiatol·là: “Amid Ethnic Protests, Iran Warns of Foreign Meddling“.

D’entre les moltes interpretacions possibles sobre l’autoria de l’atac d’Ahvaz, aqueixa d’avui a L’Orient-Le Jour “Les tenants et les aboutissants de l’attentat d’Ahvaz“, subscrita per Caroline Hayek i Anthony Samrani em sembla de les més ben documentades. Malgrat la reivindicació del Califat Islàmic el règim concentra la seva fúria repressiva contra les organitzacions dels separatistes àrabs i els cercles d’exiliats a diversos estats europeus.

Pel que fa a la resistència kurda, l’activitat guerrillera és creixent des de fa pocs anys (en català podem seguir l’evolució dels esdeveniments mitjançant el digital KurdisCat).

Pel que fa a la causa balutxi, Jordi Llaonart manté el bloc “Interpretant el món àrab i l’islam” que ocasionalment aporta informacions ben documentades. Previsiblement aqueixos tres conflictes interns aniran agreujant-se atesa la incapacitat del règim islamista per reformar-se i negociar sobre les reivindicacions nacionals d’aqueixos tres pobles.

Post Scriptum, 18 d’octubre del 2018.

Jamal Nasir és un dirigent del Free Balochistan Mouvement que el proppassat 13 d’aqueix mes va publicar al Jerusalem Post l’article titulat: “The Baloch People in Iran’s Grip“, sobre l’opressió del règim iranià sobre el seu poble. L’article de presentació d’aqueix moviment independentista també ha estat divulgat en francès per Jewish Forum ja que respon a l’interès estratègic d’Israel per afavorir la causa nacional dels balutxis i els kurds contra la dictadura islàmica iraniana.

Post Scriptum, 31 d’octubre del 2018.

El proppassat 27 d’aqueix mes Jordi Llaonart va publicar al seu bloc Interpretant el món àrab i l’islam aqueix apunt: “Ahwaz, una nació sense estat ni aigua potable”. Avui també, l’edició francesa de Jewish Forum informa que el Mosad ha ajudat la policia danesa a desarticular un projecte d’atemptat iranià contra uns refugiats àrabs de l’Ahwaz.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *