Quartiers de reconquête republicaine ?

L’any 2002, Georges Bensoussan va dirigir un equip interdisciplinar de professionals que va redactar un llibre frapant titulat “Les territoires perdus de la République: antisémitisme, racisme et sexisme en milieu scolaire” on alertaven de la degradació de l’escola pública i la pèrdua de valors republicans enmig de la indiferència de la classe política dirigent.

Setze anys més tard la societat francesa pateix un increment espectacular de la delinqüència, la violència contra les persones, el consum de drogues i els danys multidimensionals del gihadisme que emergeix com una força destructiva, afavorida per l’abandó no solament de l’escola pública sinó de barris sencers (les banlieues) per part de les autoritats que no han fet res per canalitzar-ne els canvis demogràfics accelerats derivats de la immigració massiva.

A més, Georges Bensoussan no solament no va ser escoltat sinó que va ésser denunciat per islamòfob ( i absolt) per col·lectius islamistes que han esdevingut una mena d’inquisidors contra la llibertat d’expressió a les societats obertes europees amb la passivat culpable del progressisme abstracte i banal políticament correcte.

Sense cap mena d’autocrítica i reflexió pública prèvia, aqueixa setmana el govern francès ha anunciat un pla d’acció policial contra la delinqüència a les “banlieues sensibles” de les grans ciutats franceses on proliferen les violències de tota mena i on el valors republicans que haurien de guiar la convivència social són una ficció. El propòsit és reconvertir-los en “quartiers de reconquête republicaine” com va explicar el ministre de l’Interior en una compareixença davant els mitjans de comunicació el proppassat 19 d’aqueix mes.

El tractament policial i judicial del problema dels territoris perduts és imprescindible però no pot ser l’únic enfocament: les societats obertes euro-occidentals en general, no només la francesa, estan confrontades a una crisi estructural de civilització al seu si que requereixen un tractament multidimensional i essencialment polític a curt i llarg termini si volen sobreviure.

Sobta el silenci mediàtic respecte d’aqueixa problemàtica iniciativa per part dels mitjans nostrats quan a Catalunya es donen ja, de manera incipient, les causes que han originat l’emergència dels territoris perduts de la futura república catalana.

Post Scriptum, 28 de setembre del 2018.

Alain Bauer, reputat criminòleg francès, va publicar el proppassat 24 un article panoràmic sobre l’evolució de la violència i la delinqüència a la França del segle XX fins a l’actualitat: “L’Etat a le choix entre rétablir l’ordre ou se contenter d’une absence de désordres visibles”.

Noémie Halioua va publicar el 25 a L’Express un report ben documentat sobre l’evolució demogràfica de la vila de Sarcelles, una de les que hom vol reconquerir per a reintegrar-la a l’ordre republicà. Aqueixa”banlieue” de la regió parisenca després de la Segona Guerra Mundial va passar acceleradament de ser un petit municipi rural a una ciutat multicultural que progressivament s’ha anat esquarterant per comunitats cada cop més separades, especialment la islàmica, i on ha aflorat la judeofòbia: “Sarcelles, le laboratoire du “vivre-séparé”.

Post Scriptum, 4 d’octubre del 2018.

Barbara Lefebvre, assagista que va col·laborar a l’obra col·lectiva dirigida per George Bensoussan “Les territoires perdus de la République” l’any 2002, publica avui a Le Figaro un article punyent analitzant el discurs de comiat del dimissionari ministre de l’interior, “Gérard Collomb brise le silence“, on hom reconeix la impotència de l’Estat per prevenir els conflictes intercomunitaris que esberlen la coexistència social.

Post Scriptum, 5 d’octubre del 2018.

Yves Mamou és un veterà i assagista periodista francès que acaba de publicar el llibre que duu per títol, “Le Grand abandon. Les élites françaises et l’islamisme (Éditions L’Artilleur), sobre el qual s’expressa en aqueixa entrevista a Le Figaro: “Face à l’islamisme, nos élites on trahi”.

Post Scriptum, 1 de novembre del 2018.

Aqueixa nit passada ha estat violenta arreu de França ja que la convocatòria mitjançant les xarxes socials d’una “Purge anti-flics” ha estat àmpliament seguida amb el resultat de més d’un centenar de detinguts i força disturbis malgrat el desplegament preventiu de milers de policies. Com descriu Eric Delbecque avui a Le Figaro: “Chroniques d’une insécurité tristement ordinaire“.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *