Vint i cinc anys després dels Acords d’Oslo entre lsrael i l’OAP

Ahir va fer vint-i-cinc anys de la signatura de la declaració de principis del procés de pau entre Israel i l’OAP que ha resultat fallit a la fi. Del costat jueu diversos mitjans especialitzats en l’anàlisi estratègica han publicat reports analitzant aqueix pacte:

El proppassat 2 d’aqueix mes, Freddy Eytan, director del CAPE de Jerusalem escrivia aqueixa editorial: “25 ans après les Acords d’Oslo: la fin des illusions ?”

El Begin Sadat Center ofereix una munió d’opinions: Douglash Feith va publicar ahir als Perspectives Paper número 946 aqueixa valoració: “Oslo at 25: A personal view“. Efraim Karsh, també ahir, hi va publicar un article titulat: “The Oslo Disaster Revisited: How It Happened“.

Avui, Yaakov Lappin hi aporta el seu parer al report número 947 amb el títol: “How Feasible Is a Long-Term Truce with Hamas ?“. També Hillel Frisch publica el report número 948 als Perspectives Paper titulat: “The Price of Israeli Withdrawal: Lessons from the past“.

Post Scriptum, 5 d’agost del 2019.

Les implantacions jueves a Judea i Samària, (Cisjordània segons els palestins) van camí de ser annexionades a Israel un cop constatada la fallida dels acords d’Oslo i el rebuig a tot acord de pau per part de l’OAP, així ho explica avui David Horovitz a The Times of Israel: “Adieu retrait, bonjour souveranité: triomphe des israéliens des implantations”. Per la seva part, l’ANP ha decidit promoure la construcció massiva d’habitatges més enllà de les zones que administra comptant amb el suport de la Unió Europea que finança bona part d’aqueixes edificacions.

El Begin Sadat Center for Strategic Studies ha dedicat dos reports a l’estat actual del conflicte israelià-palestí: el proppassat 31 de juliol el tinent coronel (a la reserva) de les FDI, Shaul Bartal, concloia que “The Palestinians Continue to Reject Any Settlement with Israel”, publicat als Perspectives Papers número 1.241, i avui, Max Singer exposa que “An Israeli Victory Is Necessary If Peace Is To Be Achieved”, publicat als Perspectives Papers, número 1.246.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *